В УПЦ МП вже очевидний внутрішній розкол. Керівництво демонструє в кого воно «на утриманні»…

Паканич, що другий член синоду рпц піддав різкій критиці лист священників

ЗАЯВА ІНІЦІАТИВНОЇ ГРУПИ ПІДПИСАНТІВ ВІДКРИТОГО ЛИСТА ДУХОВЕНСТВА УПЦ ДО БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ОНУФРІЯ ВІДНОСНО ВІДЕОЗВЕРНЕННЯ МИТРОПОЛИТА БОРИСПІЛЬСКОГО І БРОВАРСЬКОГО АНТОНІЯ

28 липня 2023 р. керуючий справами Української Православної Церкви (далі – УПЦ) митрополит Бориспільский і Броварський Антоній (Паканич) оприлюднив на платформі Youtube відеозвернення (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=LcYaouchC5Q&feature=youtu.be), в якому, зокрема, піддав нищівній критиці відкритий лист духовенства УПЦ до Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України. Оскільки, у цьому звернені містяться численні звинувачення на адресу авторів та підписантів листа, вважаємо за необхідне дати на них публічну відповідь.

Перш за все, кидається в очі, що митрополит Антоній у своєму зверненні жодного разу навіть не згадав ані про російську військову агресію, ані про військові злочини російських військових, ані про героїчну боротьбу українського народу проти окупантів. При цьому відкритий лист духовенства УПЦ був вмотивований саме фактом російської військової агресії та тією підтримкою, яку надає російському злочинному режиму патріарх Кирил та інші представники єпископату та духовенства російської церкви. Якщо ми не помиляємося, за всі ці більше як 500 днів війни митрополит Антоній у своїх численних проповідях і промовах жодного разу не виступив з прямим осудом російської військової агресії. У своїх публічних промовах він наполегливо уникає навіть самого словосполучення «російська агресія». Окрім можливих зачитувань ним офіційних текстів, прийнятих Священним Синодом, особисто від себе він взагалі нічого публічно про це не говорив за весь час війни! З його вуст зазвичай лунають лише евфемізми: «важкі часи», «випробування, «спокуси» тощо. І нове відеозвернення митрополита Антонія знову рясніє подібними словосполученнями.

Це не може не викликати все зростаючого невдоволення як всередині УПЦ, так і в українському суспільстві в цілому. Виникає очевидне питання: чи не є таке наполегливе ігнорування самого факту російської агресії моральним злочином проти багатостраждального Українського народу?

(Люди добрі, а як агент і рясах та ще у званні не нижче полковника спецслужб  ворога осудить своїх? -авт. )

Наступне питання, яке виникає при перегляді відеозвернення: кому воно адресоване? До кого звертається митрополит Антоній? Він починає своє звернення промовистими словами: «Брати і сестри». Далі він каже: “У цей час усі вірні повинні згуртуватися…” Ці слова дають привід думати, що автор звертається до всієї пастви УПЦ. На це вказує і сам зміст звернення, в якому митрополит Антоній по суті дає оцінку відкритому листу духовенства різних єпархій. Отже, відеозвернення митрополита Антонія претендує на заяву загальноцерковного характеру.

(Скоріше всього він показує тим, в кого він на службі, що виділені кошти на агентуру освоюються, а він виконує спецзавдання окупанта – авт.)

Однак, згідно діючого Статуту про управління Української Православної Церкви, до всеукраїнської пастви мають право звертатися Собор УПЦ, Собор єпископів УПЦ, Священний Синод УПЦ та Предстоятель УПЦ (див., наприклад: розділ IV, п. 7 и; розділ V, п. 9 ж). Митрополит Антоній не є ані Собором, ані Синодом, ані Предстоятелем. Він є правлячим архієреєм Бориспільської єпархії, і як єпархіальний архієрей, він може звертатися з архіпастирськими посланнями лише «до кліру та мирян у межах єпархії» (розділ VІІ.А, п. 16). Отже, за Статутом митрополит Антоній має право оприлюднювати звернення лише до духовенства та пастви Бориспільської єпархії. Однак, у своєму відеозверненні митрополит Антоній не говорить про те, що звертається лише до своєї єпархії.

Згідно зі Статутом УПЦ, митрополит Антоній не має жодного права формулювати та оприлюднювати офіційну позицію всієї Церкви. Тому всі його заяви слід сприймати лише як приватну думку. Звісно, митрополит Антоній (як і кожен член Церкви) має право на свою власну позицію. Однак, тоді її і треба подавати як свою особисту. Натомість, у зверненні митрополита Антонія ми взагалі не чуємо словосполучень: «На мою думку» або «Я вважаю». Усе подано в безапеляційному тоні. Відео не містить жодних описів чи пояснень, в яких говорилося б, що це просто особисті роздуми митрополита чи його звернення до пастви своєї єпархії.

(Очевидно, що він користується тим статусом,

який йому виділений реально, у внутрішній іерархіі агентурної сітки ворога, де він має, скоріше всього, роль куратора над усіма…-авт.)

Невже цього досі не зрозуміли підписанти?!

Поважаємо щирі прагнення служити Богові, але в цій структурі, на жаль, верхівка якої захоплена ось такими паканичами, ви будете виконувати таємно чи явно волю слуги путінізму, до якого входить і генерал Гундяєв, він же патріарх Кіріл, а не Всевишнього.

Тетяна Квасюк