До кінця 2023 року в Україні планують замінити майже третину керівного складу всіх територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів) на ветеранів. Про це заявив заступник міністра оборони України Олександр Павлюк.

“Дуже важливе питання і людський виклик: чому ТЦК очолюють люди, які не воювали, які не мають досвіду. Тому над цим питанням ми також попрацювали і дали пропозицію: до кінця року 30% керівного складу мають замінити людьми, які воювали. Не тільки воювали, але мають, на жаль, каліцтва і не можуть продовжувати службу в бойових частинах”, – наголосив він в ефірі телемарафону.

Проте, за словами Павлюка, це нешвидкий процес. Люди повинні мати бажання працювати у військкоматах, пройти відповідну підготовку та “бути гідними цих посад”.

“Така робота вже проводиться. Наприклад, роти охорони ТЦК від 50 до 70% замінені такими хлопцями, які воювали, мають певні поранення, не можуть воювати. Вони уже зайняли ці ніші. Далі ми прийшли до етапу заміни керівного складу. Спробуємо. Головне – це не зірвати процес мобілізації, це основне”, – резюмував він.

Як відомо, після гучної справи одеського воєнкома Євгена Борисова, якого підозрюють, зокрема, в незаконному збагаченні, в Україні оголосили перевірку військкомів. За словами президента України Володимира Зеленського, результати цієї перевірки є невтішними. Він наголосив, що суспільство все побачить, коли правоохоронці реалізують ці результати відповідно до чинного законодавства.

Та справа Борисова – далеко не єдиний скандал з воєнкомами. Втім, чіткої позиції стосовно корупції у ТЦК з боку МО майже протягом півтора року, на жаль, не спостерігалось. І лише після незаперечних фактів зловживання та незаконного збагачення, винесених журналістами на осуд громадськості, міністерство почало перевіряти воєнкомів. А зараз “спробує” їх замінити. Сподіваємось, що спроба буде вдалою. Бо з Борисовим, як відомо, з першої спроби чомусь “не вийшло”.

Василь Головко