Влада на місцях також намагається розрекламувати кожен свій крок для покращання життя громадян. І менше попадатися на якихось незручних моментах. Звісно, щоб втримати свого виборця. Все вказує на те, що в Україні незабаром буде актуальним питання проведення виборів під час війни. Такої можливості не забороняє Конституція.

До речі, про це заявив навіть голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який ще зовсім недавно відкидав проведення будь-яких виборів до закінчення війни.

Тепер же чиновник змінив риторику. Мовляв, такої заборони в Конституції немає. Така заборона міститься в Законі України «Про правовий режим військового стану». І тому конституційної заборони проводити вибори під час військового стану немає. Але є друга важлива річ… треба вибрати баланс, — розповів він.

Голова ВР вже має іншу думку. Мовляв, парламент має продовжувати свою роботу та приймати важливі рішення, але, з іншого боку, не має бути «застиглості демократії».

Тому президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс та інші колеги говорять про те, що все ж таки необхідно докласти зусиль, щоб здійснити це, провести вибори. Тому таке питання може бути питанням дискусій.

Таким чином, у питанні виборів під час війни необхідно ухвалити важливі рішення, які, з одного боку, забезпечать стабільність у державі, а з іншого — продовжать «потік демократії, за що Україна і бореться».

Найближчі вибори, які мають відбутися в Україні, є парламентськими. Їхнє проведення було заплановане на 29 жовтня 2023 року.

Також уже 2024 року в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Ще однією ознакою проведення парламентських виборів під час війни стала позиція президента. Зеленський хоче, щоб нардепи відчули: або вони за Україну, або їм буде складно в Україні.

Однак майже щоденні гучні скандали з нардепами зі всіх фракцій якраз показують протилежне. Їм зараз в Україні дуже просто. Так само, як і суддям та високопоставленим чиновникам зі шлейфом криміналу. Якщо згадати депутатів – відкритих сальдистів-колаборантів, то взагалі стає тривожно за наш вищий законодавчий орган. А скільки там ще прихованих симпатиків рф?

Хоча президент Володимир Зеленський і наголошує, що Верховна Рада має ухвалити всі закони, необхідні для відкриття переговорів із Євросоюзом щодо членства України, але в нього немає чіткої гарантії, що так і буде. Інакше не звертався б до громади, виборців цих самих нардепів, щоби тиснули на своїх обранців в цьому питанні.

«Представили громадам нашу роботу щодо Формули миру, гарантій безпеки для України на час до вступу в НАТО, переговорів з Альянсом та з Євросоюзом. Люди мають розуміти деталі нашої міжнародної політики, і є частина, у якій можуть допомогти.

Зокрема із тим, щоб у народних депутатів України був відчутний стимул працювати заради необхідних Україні рішень.

Мають бути ухвалені всі закони, які потрібні для відкриття переговорів із Євросоюзом. І якщо хтось не готовий у Верховній Раді України працювати позитивно — він чи вона мають розуміти, який це буде негатив для них у їхніх громадах. І вони повинні відчути відповідне ставлення до себе: або вони за Україну, або їм буде складно в Україні».

Очевидно, що в процесі пришвидшеного вступу України до ЄС та НАТО Верховна Рада вже стає гальмом. І, свідомо чи опосередковано, починає грати на руку крем­лівським терористам, даючи їм шанс на підсилення своєї окупаційної армії. Так, дійсно, громада могла б у цьому допомогти президенту. Але в законі механізм відкликання нардепа виписаний так складно, що практично таке зробити майже неможливо. Враховуючи ментальність деяких нардепів, цей момент потрібно врахувати на майбутнє.

І важливо розібратися хто знову претендувати на владу в Україні. Відділити нарешті зерно від полови, ряджених від справжніх патріотів. Зробити це можна по їхніх конкретних справах.

А зараз всіма способами потрібно форсувати швидкий вступ до Альянсу та ЄС. І заради цього в Україні нарешті згадають, що у нас є Основний закон. У нас є Конституція. І вона дозволяє вибори під час війни. І вони, скоріш за все, відбудуться.

Слідкуємо за інформацією.

Анатолій Жучинський