Ситуація на ринку праці Вінниці має стабільно позитивні показники. У місті створено понад 3 тисячі робочих місць з початку повномасштабної війни. Люди можуть влаштовуватись на роботу як на місцеві, так і на релоковані підприємства. 

Попри війну та суттєві збитки, завдані Україні російським агресором, вітчизняний бізнес продовжує працювати, шукати місця для свого розвитку. Це стало можливим завдяки армії та під­тримці економіки, яка не просто адаптувалася до нових реалій, а й продовжує розвиватися. За даними опитувань, які проводили спеціалісти департаменту економіки й інвестицій Вінницької міської ради, у нашому місті створено понад 3 тисячі робочих місць з початку повномасштабної війни. Вакантні місця повсюдно з’являються як на місцевих, так і на релокованих підприємствах.

Промисловість потрапила у ТОП-сфер діяльності у місті Вінниця

Серед найпопулярніших по кількості вакансій у Вінниці, розміщених на сайті robota.ua, такі сфери, як оптова/роздрібна торгівля, дистрибуція, імпорт-експорт, агропромисловий комплекс, сфера послуг (ресторани, розважальні центри, готелі) та… промисловість.

Остання, до речі, зараз набирає обертів у Вінниці. Минулого тижня запустилося масштабне виробництво на хімзаводі, який до цього стояв 1,5 року. Цьогоріч тут планують працевлаштувати 300 людей, а з часом кількість працівників зросте до 1000.

«Нові заводи посилюють про­мисловий потенціал Вінниці і економічну спроможність. Це особливо важливо під час війни. Тому ми працюємо і будемо пра­цювати з потенційними інвесторами та покращувати бізнес-клімат у нашій громаді», — Сергій Моргунов. 

Також у Вінниці збудували сучасний розподільчий логістичний центр компанії “Рошен”. Наразі він вже функціонує і буде набирати обертів. Загалом, тут планують створити понад 400 робочих місць, 190 людей вже працюють.

Розширило свої потужності підприємство «Грін кул», яке виготовляє холодильне обладнання.

Недалеко від нього розпочалося будівництво ще двох заводів в індустріальному парку (ІП) «ВінІндастрі», де будуть займатися машинобудуванням і працевлаштують ще 240 людей.

Продовжують працювати релоковані підприємства «Сталекс», «Укпостач», «Анабель Арто» та інші.

Експерти переконані, що розвиток індустріального парку — це інвестиція в майбутнє. Згідно з дослідженнями, на кожен гектар в середньому припадає створення 50 нових робочих місць — а це, своєю чергою, забезпечує надходження до бюджетів усіх рів­нів та посилення обо­роноздатності країни.

Головна задача — вистояти. Про підтримку від місцевої влади

Для того, щоб економіка не просідала, а бізнес продовжував працювати, міська влада створює додаткові стимули для його розвитку та антикризові програми підтримки.

«Наше головне завдання — вистояти. Тому, позиція міста така: ділова активність у Вінниці не повинна припинятися навіть на хвилину. Ми працюємо з багатьма програмами, які стимулюють бізнес розвиватися. Зокрема, коштом міського бюджету компенсуємо в розмірі ЄСВ кожне нове створене робоче місце. Ця програма в нас діє з часів пандемії, і з початком війни ми прийняли рішення її не скорочувати. Також активно підтримуємо впровадження відновлювальних джерел електроенергії. Загалом, маємо вже 5 МВт, а також проєкти на встановлення сонячних панелей. Таким чином підприємців стимулюємо й до сплати податків», — говорить Вінницький місь­кий голова Сергій Моргунов.

Результат дає про себе знати: заповнені резидентами індустріальні парки та Промислова долина, а також активна діяльність переміщеного з зони бойових дій бізнесу.

Як розповів заступник місь­кого голови Андрій Очеретний, Вінниця прийняла вже 321 релокованого суб’єкта господарювання. Вінничани та люди з числа ВПО знайшли собі роботу в таких сферах, як торгівля, переробна промисловість, логістика, нерухомість, комп’ютерне програмування тощо.

«Починаючи з 24 лютого минулого року, місто не заціпеніло, а навпаки — почало працювати в більш посиленому режимі. З самого початку повномасштабного вторгнення ми почали приймати підприємства з регіонів, де точилися бої — з півдня та сходу України. Наші фахівці напрацювали можливість релокації із розміщенням на виробничих площах наявних під­приємств комунальної та приватної власності, в хід також йдуть складські, офісні та виробничі приміщення. Крім того, супроводжуємо переміщений бізнес і в інших питаннях, — розповідає Андрій Очеретний. — Ми маємо хорошу динаміку, адже понад 75% з них у Вінниці вже працюють. Станом на кінець липня маємо 1584 новостворених робочих місць на релокованих підпримствах».

Якщо ви в активному пошуку…

Навіть з огляду на всі виклики, пов’язані з війною, еконо­міка України демонструє стій­кість. За прогнозами Нацбанку, зростання ВВП на цей рік сягне 2,9%. Наступного року еконо­міка зросте на 3,5%, а у 2025 році — на 6,8%.

Підтримати цю тенденцію може кожен. Тож, якщо ви раптом в активному пошуку роботи, в місті є чимало підприємств, які готові прийняти в свою команду людей. Детальніше про це розповів директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов:

«Зараз маємо чимало під­приємств, які масштабують виробництво, виходять на новий рівень збуту, а, отже, потребують кваліфікованих кадрів. Більшість з них готові навчати працівників «з нуля», головне — бажання самої людини. Заводи «Барлінек», «ГрінКул», «Крайтекс», «Сталекс» — зацікавлені в нових кадрах так само, як і швейні фабрики «Володарка» чи «Анабель Арто». В нашому місті понад 45 тисяч внутрішньо переміщених осіб, більшість з них — працездатного віку. Щоб якомога швидше інтегруватися в громаду, їм потрібна соціалізація — робота в цьому випадку є найкращим варіантом», — додав він.

Які подальші плани з розвитку економіки?

Тим часом в міській раді думають, як надалі покращувати бізнес-клімат, щоб заводів у місті ставало ще більше. Адже після війни і нашої перемоги воїни повернуться і во­ни повинні мати мож­ливість працевлаштуватись.

Наразі фахівці готують Програму спри­яння залученню інвестицій у Він­ни­цьку міську територіальну громаду на 2024-2026 роки. Обговорюючи подальші кроки, відштовхуються від результатів аналогічних програм, які діяли в ВМТГ у попередні роки.

Вже працює робоча група, до консультацій якої залучають представників бізнес-асоціацій. «Спільно маємо створити дієвий механізм підтримки бізнесу та впровадити реальні інструменти для залучення інвесторів до Вінниці, — каже Андрій Очеретний. – Беремо до уваги під­тримку місцевого біз­несу, релокованих підприємств (317 суб’єктів та 1568 новостворених робочих місць станом на 17.07.23), екологічність, енергоефективність, працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та ряд інших важливих питань».

Також пан Андрій додав, що Вінницька міська територіальна громада є одним з прикладів прозорого ведення справ, а також системного підходу до роботи в будь-якій сфері, зокрема це стосується і підприємництва. Розвиваючи економіку, місто допомагає нашим Збройним силам. Тож будь-яке додаткове капіталовкладення у промисловість, обслуговування чи логістику має неоціненне значення для всієї країни.