Європейські посадовці назвали контруктивною участь Китаю у зустрічі радників лідерів держав щодо української “формули миру” в Джидді.

Financial Times із посиланням на європейських посадовців

робить висновки, що Китай дав зрозуміти, що готовий брати участь у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання війни в Україні.

Зазначається, що союзники України привітали “конструктивну” участь Китаю в форумі у Саудівській Аравії, куди не запросили представників РФ.

За даними FT, зустріч у Джидді завершилася в неділю без конкретних зрушень. Але присутність Пекіна, який раніше відмовився брати участь у подібних переговорах у Копенгагені, була сприйнята як перелом у бік Києва й стала головною подією серед учасників заходу.

Один європейський дипломат сказав, що Китай “виглядає конструктивним” і “прагне показати, що він не Росія”. “Сама присутність Китаю показує, що Росія стає все більш і більш ізольованою”, – сказав він.

Інший європейський посадовець сказав, що Китай “брав активну участь і позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на цьому рівні”.

За даними видання, у Джидді з’явилося розуміння “того, що повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути в основі будь-якої мирної угоди, а також верховенства Статуту ООН”.

Ті самі джерела розповіли, що було вирішено сформувати робочі групи за ключовими темами 10 пунктів “формули миру”, яку запропонував Київ.