Народна депутатка України Ірина Борзова наголошує: пріоритетом на місцях є створення безпечних умов перебування дітей у закладах світи.

«На ремонти укриттів не повинні збирати гроші з батьків! Власниками закладів загальної, дошкільної освіти та профе­сійно-технічної освіти є органи місцевого самоврядування. Вони замовляють ПКД на бу­дівництво або ремонт укриття, і після того можна залучити державну субвенцію чи допомогу міжнародних партнерів. Також громади зі своїх бюджетів можуть виділяти кошти на укриття, так як виділяють на ремонти площ і тротуарів. Півтора року повномасштабної війни показали, що пріоритетом роботи місцевої влади має бути створення безпечних умов перебування дітей у школах і дитсадках. Адже для кожної мами сьогодні найголовніше — безпека дитини», — зазначила Ірина Борзова.

З державного бюджету виділена субвенція місцевим бюджетам у сумі 1,5 млрд грн на облаштування укриттів у закладах освіти. Зокрема на Він­ницьку область — 30,8 млн грн.

«Також відомо, що є проблема з підвозом дітей до шкіл. Коли розпочалась повномасштабна війна, громади віддавали шкільні автобуси на ЗСУ і для евакуації людей із зони бойових дій. У кожній області є потреба у шкільних автобусах. З державного бюджету виділено 1 млрд грн на закупівлю шкільних автобусів для громад. На Вінницьку область передбачена субвенція 50,9 млн грн. Пріоритетне право на забезпечення автобусами мають школи, де навчаються діти з особливими освітніми потребами», — пояснює Ірина Борзова, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».

Також важливо, щоб кожен вчитель мав ноутбук та доступ до мережі Інтернет, аби мати можливість проводити освітній процес у форматі онлайн.

«У 2022-2023 році МОН у співпраці з компанією Google забезпечили хромбуками вчителів у рамках державної програми «Ноутбук кожному вчителю». Також Фундація Олени Зеленської у співпраці з міжнародними організаціями забезпечили ноутбуками вчителів у регіонах, де йшли активні бойові дії. Загалом в Україні 90% вчителів забезпечені ноутбуками. Але відкритим залишається питання гаджетів для дітей з числа ВПО, які вчаться онлайн. Маємо працювати, аби допомогти таким дітям», — каже Ірина Борзова.