Реальна інфляція в росії виявилася вп’ятеро вищою за офіційно озвучену владою, повідомляє видання The Moscow Times з посиланням на підрахунки експертів дослідницького холдингу «Ромір».

Експерти вважали, що на кінець червня поточного року інфляція товарів категорії FMCG, до якої входять товари, необхідні у повсякденному житті, від косметики та засобів гігієни – до продуктів харчування та ліків, склала 17% у річному значенні. При цьому, якщо вірити офіційній статистиці, індекс споживчих цін у росії зріс лише на 3,25%.

Зазначається, що на відміну від Росстату, який рахує інфляцію за віртуальним кошиком із 500 товарів та послуг, «Ромір» заміряє ціни на підставі 15 млн реальних покупок, здійснених жителями російських міст. З початку січня 2023 року розрахована таким чином інфляція в росії склала 16% – тоді як Росстат оголосив про показник 2,7%.

З початку повномасштабної війни в Україні, за підрахунками експертів «Ромір», інфляція для російських споживачів досягла 47%.

У червні російський диктатор владімір путін, виступаючи на економічному форумі в Петербурзі, заявив, що інфляція в росії становить 2,9%, що, на його думку, «набагато нижче, ніж у багатьох західних країнах» та «близько до історичного мінімуму».