Майже 1700 офіційно зареєстрованих ДТП в області за перше півріччя — чи не забагато це? Особливо, якщо врахувати, що переважна більшість скоєна в обласному центрі. Прокоментувати ситуацію ми попросили начальника патрульної поліції у Вінницькій області майора Редвана Усеінова (на фото).

– Дивлячись із чим порівнювати. Якщо маємо на увазі, що Вінниця разом із переселенцями — це велике півмільйонне місто, то, в принципі, це прийнятна статистика, можливо, трохи завищена. Але в цілому по державі це нижче серед­нього. Я знаю ситуацію з ДТП по всій Україні. Вінниччина впевнено тримається в трійці найбезпечніших регіонів у країні за кількістю автопригод. 7-10 випадків у місті Вінниці на день — це небагато.

А те, що рух на вулицях стає напруженішим, то тут є цілком об’єктивні причини. Вінниця, по суті, місто більше для пішоходів. Буквально останніми роками в наше середовище увірвалися тисячі недорогих іномарок, що були в користуванні. За вісім років мого перебування на цій посаді це вже можна назвати геометричною прогресією. Якщо говорити конкретно про Вінницю, то зараз кожна середня родина має по дві автівки. Хто їм може це заборонити?

Інша справа, що не всі водії толерантні на дорозі. І городяни не вимагають від керівництва громади активніше вишукувати резерви для покращання трафіка. А він зростатиме і надалі. Ми робимо свою роботу: патрулювання, організація руху, оперативне втручання в разі трощі. А всі урбаністичні проєкти стосовно пересування транспорту містом реалізовує міська влада. Ми лише узгоджуємо їх у частині вимог ПДР та чинного законодавства.


– У зв’язку із цим — світ­лофори чи круги?

– І круги, і світлофори. 50 на 50. Все залежить від транспортної розв’язки та інтенсивності руху. На даний час всі обладнані острівці кругового руху працюють. Хоча і на них можуть бути корки в години «пік». Але в порівнянні з тим, які «тягучки» трапляються в Києві, це небо і земля.

А там, де рух не такий напружений, можуть працювати світлофори, бо це значно дешевший спосіб організації руху, ніж круги. Але вони потрібні. Вся Європа зараз віддає перевагу круговій розв’язці руху транспорту в населених пунктах. Однак нашим водіям потрібно було б повчитися у європейських повазі до колег на дорозі. Ми зараз фіксуємо багато ДТП, коли керманич просто ігнорує правила і, здається, свідомо створює аварійну ситуацію, а то й автотрощу.

– Корінні жителі Вінниці вважають, що більшість дорожньо-транспортних пригод у місті створюють переселенці. Це так?

– Це зовсім не так. Не знаю, кому вигідно розганяти фейки про маріупольських та харківських водіїв, які регулярно порушують правила, але це неправда. Погоджусь, що більшість учасників пригод — не місцеві. Але хіба жителя Немирова, який втрапив у Вінниці в ДТП, можна називати переселенцем?

Опираючись на статистику, можу повідомити про основні причини аварій. 20% — нетверезі водії за кермом. Вони і досі намагаються відкупитись за великі гроші, але вже таке у нас на проходить. 50% пригод вчиняють недосвідчені водії. Як правило, це молоді люди, особливо жінки, котрі пройшли навчання останнім часом. Іноді просто дивуюсь, як вони отримали права. Допускаю, що причина може бути в приватних автошколах.

— Але ж екзамени у всіх прий­має державна структура...

— Ну, і це також. Недаремно ж там чи не кожних 8 місяців міняють керівника. Але це не наш підрозділ, тому відповідати за їхню діяльність не можу. Давайте повернемось до статистики. Можливо, відсотків зо 5 ДТП — це невідворотні пригоди: раптова поламка автівки, відмова гальм, непритомність водія через хворобу. А всі решта — це наслідок низької внутрішньої культури водіїв. Хамство по-пацанськи, зверхність, неповага до інших учасників дорожнього руху, до вимог поліції — це також реальні причини автотрощ. І якщо водії цього не зрозуміють, то жертв автопригод ставатиме більше з кожним роком. Не виключаю, що й у дворах можуть палити автівки, як у великих містах.

Бо ніхто не поступається нікому навіть на словах, паркуються під чужими під’їздами, займають місця на парковках, обладнаних за кошти жителів даного будинку.

— Ви хочете сказати, що всі поліцейські у нас виховані, чесні, білі та пухнасті і не спричиняють ДТП?

— Я не ідеаліст. У нас велика організація. 400 патрульних поліцейських щодня несуть службу у Вінниці та по області. І вони також потрапляють в різні обставини. Важко не спокуситися, коли п’яний водій пропонує «відмазатись» за 20000 гривень. А місячна заробітна платня у патрульних ледь більша за озвучену суму.

Пропозицій таких хабарів з початку року було немало. Принаймні, у звіт їх попало достатньо. Наші співробітники виявили принциповість. Хоча не виключаю, що десь за межами Вінниці, можливо, хтось за гроші і закрив очі на порушення. Ми це відслідковуємо і робимо оргвисновки. Повідомляйте і ви нам про такі порушення на 102. Реакція буде миттєва.

ДТП за участю патрульних машин також було кілька. Але це вже не масовий забій «Пріусів», як було на початку формування служби. За пів року чотири випадки. І то, переважно, в спірних ситуаціях.

— Чи є резерви, щоб убезпечити місто Вінницю від реального транспортного колапсу?

— Невикористаних досі є багато. Нові мости, підземні пішохідні переходи. До речі, їх у Вінниці лише два. Контроль громади за долею придорожніх земельних ділянок, за дотриманням генплану. Розширення проїжджої частини доріг, відремонтовані другорядні вулиці, обладнані парковки на вулицях і у дворах, «розблокування» спальних районів, технічний огляд транспортних засобів, перевірка на викиди.

Але найголовніше — виховання у водіїв поваги до колег на дорозі і до пішоходів. І, звичайно, повага з боку пішохода до водія.

Мене просто тіпає, коли іде по переходу молода особа не поспішаючи і розмовляє по мобілці. Може ще й зупинитися і перепитати щось. А тим часом вже кілька десятків автівок зупинились і чекають на проїзд. Хіба це вже така нагальність – з’ясовувати щось на пішохідному переході?! Перейди швиденько і тоді вже говори хоч годину.

Це лише одне із спостережень. Їх у мене багато. На жаль, прикрих. Люди перестають поважати права одне одного. Стають байдужими до проблем ближнього. Домінує жорсткий егоїзм та «пофігізм». На дорозі такі речі недопустимі. Дорога любить порядок і жорстко карає тих, хто його ігнорує.

Анатолій Жучинський