Мюнстер став надійним партнером Вінниці з початку повномасштабного вторгнення. Буквально з перших днів великої війни вони почали підтримувати нашу громаду — передавали гуманітарну допомогу та висловили бажання укласти угоду солідарності з нашим містом. Тож минулої п’ятниці, 4 серпня, очіль­ники обох громад офіційно закріпили партнерські відносини, підписавши офіційні документи.

«У березні 2023 року ми уклали угоду про партнерство між нашими містами. А сьогодні урочисто підписали документ у Вінниці. Наша співпраця продовжується. В подальшому ми зможемо обмінятися досвідом в енергетиці, антикризовому управлінні, культурі, освітніх та медичних технологіях. Дякую за солідарність колегам із Мюнстера. Надзвичайно цінно, що в умовах війни вони змогли протягнути руку допомоги Вінниці та навіть приїхати до нас у гості. Сподіваюсь, це не останній візит до нашої громади», — сказав Сергій Моргунов.

Дружба на рівні громад — черговий крок до єдності Європи, — Сергій Моргунов.

Під час зустрічі очільники обох громад обговорили, в яких сферах планують налагоджувати співпрацю та обмінюватися досвідом. Виокремили такі напрямки, як енергетика, антикризове управління, культура, освіта та медичні технології.

До речі, напередодні робочого візиту в Україну громада Мюнстера передала чергову гуманітарну допомогу для Вінниці. Йдеться про медичне обладнання для новоствореного відділення реабілітації на базі Вінницької міської клінічної лікарні №1. Тож німецькі партнери не оминули можливості познайомитися з командою медиків, які працюють з пацієнтами, в яких діагностували порушення опорно-рухового апарату. Допомагають відновлюватися пацієнтам після хірургічного та стаціонарного лікування саме ролатори та сучасні тренажери, які передала Німеччина у нашу лікарню в липні.

Від початку повномасштабного вторгнення німецька громада передала нам численні гуманітарні вантажі з медичним обладнанням, модульними кухнями, генераторами, продуктами харчування тощо. Також цього літа вінницькі школярі мали змогу відпочити у дитячих таборах Мюнстера.

«Тут все за останніми інноваційними вимогами, особливо у галузі реабілітації. Відчувається також, що у лікарні створена дуже приємна та підтримуюча атмосфера для тих, хто, на жаль, зазнав поранень під час війни. Я хочу висловити слова подяки медичному персоналу, на лікарів справді випало багато викликів: спочатку пандемія ковіду, а тепер і війна. Але ваші медики справляються з усіма цими труднощами та з усіх сил допомагають хворим повернутися до життя. І, звичайно, дуже приємно побачити обладнання, яке ми передали з Мюнстера, і приємно знати, що воно допомагає людям», — зауважив мер Мюнстера Маркус Леве.