– Ще раз скажу, що і міська рада, і обласна державна адміністрація обов’язково підтримали б питання виділення необхідного фінансового ресурсу. Знаю, що медична спільнота готова була збирати необхідні кошти. Мені також писали різні люди, що готові до цього долучитись. І це чудово, що коли йдеться про нашу історичну спадщину – громада моментально об’єднується і готова включатись у ці процеси, — заявив мер Вінниці Сергій Моргунов. — Кошти державного бюджету на проведення ребальзамації тіла Миколи Івановича Пирогова уже на рахунках музею-садиби. І цьому сприяв уродженець Вінниці Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Роботи по ребальзамації планують провести в цьому році. Всі процедури проведуть українські вчені. Комісію зі збереження тіла видатного хірурга очолює ректор Вінницького медуніверситету професор Василь Мороз. Наразі наші фахівці консультуються з науковцями і фахівцями низки наукових закладів. Складність в тому, що росіяни з Інституту ВІЛАР засекретили склад препаратів, які використовували у роботі, і ніколи не розповідали подробиць. Втім, наші науковці у сфері медицини впевнені, що із завданням справляться, адже свого часу вони працювали із москвичами, коли ті проводили бальзамацію 2011 року.

Нагадаємо, скандал щодо ребальзамації Миколи Пирогова виник кілька тижнів тому. Обурення викликав у соцмережах допис в.о. керівника МОЗ Уляни Супрун. Вона запитувала в українців, куди краще витратити 199 тисяч гривень – на ребальзамацію тіла Миколи Пирогова чи лікування хворих? Більшість людей засудили її, адже порівнювати хворих та видатного хірурга, який є родзинкою та гордістю Вінниччини — недоречно. Були й думки про те, аби захоронити тіло, а замість нього покласти до труни воскову копію. Що ж, чи зможуть наші науковці-медики продовжити унікальний експеримент щодо збереження тіла хірурга – покаже час.

Віталіна Володимирова