В чому ж секрет надзвичайної популярності Ганни Секрет на Вінниччині і в Україні? Напевне, в тому, що вона — НАША! Близька і зрозуміла для селян і містян, для високих інтелектуалів і простих трудівників… Чому? Тому що у кожному, у кожній вона намагається розгледіти особистість з іскрою Божою… Тому що всі її телевізійні і літературні твори сповнені любові до Батьківщинини, до людей, до мови, до природи…

– Її книги – це гербарій образів, які вона надбала за своє яскраве творче життя. Це не просто спогади, а нестримне бажання поділитись особистим досвідом і розповісти про людські долі, – сказав письменник Михайло Каменюк, редактор Видавничого Дому «Моя Вінниччина», який вів презентацію  у бібліотеці ім. Отамановського.

– Ганна Василівна зробила найголовніше у житті — увіковічила пам’ять своєї родини, свого села, своїх неординарних героїв. Її художньо-публіцистична проза — це продовження її відомих проєктів “Будьмо знайомі”, “Дивоцвіти”, документального кіно, – поділився Вадим Вітковський, голова обласної Національної спілки письменників України.


- Музи до ледарів в гості не ходять!- влучно зауважив Василь Паламарчук, голова обласної Національної спілки журналістів України. - Талановито, працьовито, з повною самовіддачею Ганна Василівна нині працює на літературній ниві.

Ой, як розвернулась українська душа Ганни Секрет на сторінках “балєтної” книги! Всіма барвами заграло сільське життя 50-60-х років під її пером — з дитячими шкодами, з концертами під шопою (де був  знаменитий балєт на гарбузі!), із самодіяльними виставами, з народними святами, оповідками, обрядами, гаданнями, з циганами і відьмами... Правду вона зауважила: “Їй-Богу, не буде що згадати сьогоднішній молоді! Сидять в Інтернеті, книжок мало читають, клуби позакривали”.

На презентацію приїхали люди з Тульчина, Бару, Шаргорода, з Оратівщини, з Києва. Журналісти, письменники, художники, артисти, співаки вітали Ганну Василівну. І визнали, що у неї є те, чого немає у найбагатших людей світу цього - ВСЕНАРОДНА ЛЮБОВ!

- Молимося за вас, любимо, віримо! Бажаємо натхнення, чекаємо  нових творів! - звернулась до авторки Зінаїда Завальнюк, голова волонтерської спільноти “Невтомні шалені бджілки”. - Ми продаємо книги Ганни Секрет,  а всі виручені гроші до останньої копійки передаємо у ЗСУ, на фронт, щоб наші кулі стріляли рашистам прямо в лоб!

- Книгу я присвятила своїм незабутнім землякам, нині сущим і майбутнім... Але чому ми, українці, забуваємо, не шануємо своїх предків? Не тримаємо свій рід, не знаємо імен прадідів, викидаємо старі фотографії... У Грузії весілля не зіграють, якщо молоді не знають свою рідню до сьомого коліна, за стіл не сядуть, не згадавши батьків, - відзначила Ганна Василівна.

Все життя самовіддано, творчо Ганна Секрет утверджує Україну! І коли була першим режисером Вінницького державного телебачення, і коли створювала у Правилівці на Оратівщині, на батьківській садибі ”Театр на городі” та “Фестиваль борщу”. І коли організовувала мистецькі проєкти «Мамині рушники», «Хустка тернова», «Молитва за Україну», «Єднаймося, люба родино». І тепер, коли пише книги... Вона твердо обіцяє своїм прихильникам, що коли закінчиться війна, ми всі разом влаштуємо велике свято — БОРЩ ПЕРЕМОГИ!

Ірина Зонова

Більше відео на нашому Ютуб-каналі