Медреформа на низькому старті. Вже до кінця 2018 року медзаклади первинного рівня мають перетворитись у некомерційні комунальні підприємства. Ті заклади, які цього не зроблять, не отримуватимуть фінансування з державного бюджету та субвенції. Їхнє утримання повністю перекладеться на плечі місцевих бюджетів. Так запевнила нещодавно керівник департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович і нагадала, що з 1 квітня має розпочатись приписна кампанія, яка передбачає підписання пацієнтами декларації з сімейним лікарем, якого громадяни обиратимуть самостійно.

Нині первинна ланка охорони здоров’я — це 41 центр надання первинної медико-санітарної допомоги в області та 3 ще реєструється. Крім цього, на Вінниччині працює більше 300 амбулаторій загальної практики, 808 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

Як повідомлялося раніше, у Міністерстві охорони здоров’я затвердили чотири госпітальні округи на Вінниччині. Перший — північний госпітальний округ: міста Вінниця, Жмеринка, Козятин, Хмільник, а також північні райони області. Другий – західний госпітальний округ: місто Могилів-Подільський, а також західні та південно-західні райони області. Третій — східний госпітальний округ: місто Ладижин та східні і південно-східні райони області. І південний госпітальний округ: сюди входять Крижопільський р-н, Піщанський, Томашпільський, Тульчинський р-ни.

– Вже проведено ряд зустрічей з головними лікарями медичних установ, які входитимуть до госпітальних округів, з головами районних державних адміністрацій та головами об’єднаних територіальних громад, — розповіла Людмила Грабович. — Наразі перед ними стоїть важливе завдання – утворити госпітальні ради, які являють собою функціональне об’єднання, метою якого є надання якісної та своєчасної медичної допомоги на другому рівні.

А тут наростає ажіотаж! Наприклад, до складу госпітальної ради східного госпітального округу планують включити кандидатури міського голови Ладижина Валерія Коломєйцева та директора КП «Ладижинська міська лікарня вторинного рівня» Ладижинської міської ради Віталія Клименка. На думку громадськості до госпітальних рад мали б увійти не чиновники, а громадські активісти.

– Інформацію про центри округів поки що вирішили не оприлюднювати, бо питання дуже політизується і це неприємні симптоми… Окремі політичні сили хочуть заробляти дивіденди на питанні госпітальних округів, — переконана Людмила Грабович. — Так що інтрига зберігається. Тим часом вже вирішено, що у Пiвденнoму гocпiтaльнoму oкpузi не буде ЛIЛ-2 (лікарні другого рівня). Вoни пiдпишуть дoгoвip з лiкapнею у Вiнницi, якa й буде oбcлугoвувaти пaцiєнтiв пiвденнoгo oкpугу. Oтже лoгiчнo, щo пiвнiчний гocпiтaльний oкpуг мaтиме центp у Вiнницi. Пiвденний в тaкoму paзi не мaтиме центpу як тaкoгo (без ЛIЛ-2). Зaлишилocь з’яcувaти, якi мicтa cтaнуть центpaми зaхiднoгo тa схiднoгo oкpугiв.

Медзаклади третинного рівня реформуватимуться з 2019 року. Задля цього протягом 2016-2017 років проводились значні реконструкція, модернізація та оптимізація закладів третинного рівня. Так, для них закуплено значну кількість високотехнологічного обладнання, яке дозволить якісно покращити надання медичних послуг. Як працюватиме вже відреформована медицина, ми зможемо відчути тільки років через 10, як мінімум. Поки що слід берегти власне здоров’я всіма можливими способами.

Далі фоторепортаж із протестів в районах, щодо розподілу Вінниччини на госпітальні округи