На жаль, реальні історії про них до війни або замовчувались, або перекручувались радянською, далі пострадянською пропагандою.

Розпочинаємо з командувача УПА Юрія Шухевича.

У Вінниці за ініціативи жителів  в честь Романа Шухевича назвали вулицю. До цього вона називалась вул. Добролюбова. Така вулиця є у Хмельницькому, Києві, Львові, інших містах та селах України.

Відданість Романа Шухевича Україні, його самопожертва заради свого народу заслуговують на вшанування. Але лише в 2014– му він став посмертно Героєм України.    30 червня 1907 року народився Роман Шухевич, головний командир та генерал-хорунжий УПА, талановитий командувач, одна з найвидатніших постатей національно-визвольної боротьби!

Шухевич народився у Львові у родині українських інтелігентів. Навчався у гімназії на інженера. У 1920 році Роман став членом патріотичної організації “Пласт”. Протягом студентських років активно займався громадською працею та різними видами спорту, опанував різні види зброї.


Великий вплив на формування світогляду Романа Шухевича мало знайомство і спілкування із полковником армії УНР Євгеном Коновальцем, який у 1921–1922 роках винаймав помешкання у родини Шухевичів у Львові.

У 1923 році вступає у ряди Української Військової Організації (УВО). У 1925-1929 роках організував і керував різними бойовими акціями проти польських окупантів. У 1929 році вступив до ОУН як один із перших її членів.

За свою революційну діяльність у 1934 році був арештований та дивом уникнув смертного вироку. Після звільнення у 1937 році Роман Шухевич заснував рекламну фірму "ФАМА", яка швидко стала популярною. Успішний бізнес дозволив підтримувати підпільну діяльність фінансово.

У 1938-1939 роках брав активну участь у створенні збройної сили молодої української держави на Закарпатській Україні - "Карпатської Січі".

У 1943 році ОУН переформовує усі бойові підрозділи  в одну армію - УПА. У період 1944-1950 років керував визвольно-революційною боротьбою багатотисячної Української повстанської армії, збройного підпілля проти тоталітарного Радянського  Союзу. Загинув під час спроби прориву з оточення.

Пам’ятаймо Героя України Романа Шухевича!