На фото: фото Михайло Фрідман та Петр Авен.

Наприклад, підсанкційний Віктор Вексельберг підкреслює, що народився в Україні і є громадянином Кіпру.

Не лише він, а й інші російські багатії, в тому числі зі списку Forbes, масово переписують свої біографії, позбавляючись від “токсичних” згадок про зв’язки з Росією, повідомляє DW, посилаючись на дослідження російських ЗМІ.

Видання зазначає, що зміни вносяться на особистих сайтах найбагатших росіян, в тому числі тих, що продовжують володіти активами в рф. Вони намагаються “відмити репутацію” і не підпасти під санкції Заходу.

Зокрема, на початку тижня стало відомо, що майже всі згадки про зв’язки з росією і СРСР прибрав зі свого сайту співзасновник інтернет-сервісу “Яндекс” Аркадій Волож. Він тепер називає себе ізраїльським підприємцем, який народився в Казахстані.

Як фінансист “вірменського походження” тепер представляється інвестбанкір Рубен Варданян, який тривалий час очолював російську інвесткомпанію “Тройка-Діалог”, що належала підсанкційному “Сбербанку”. У вересні Варданян відмовився від громадянства росії і переїхав до Нагірного Карабаху.


Співвласник і голова наглядової ради консорціуму "Альфа-Груп" Михайло Фрідман, який підпав під західні санкції, називає себе "народженим в Україні російсько-ізраїльським бізнесменом". Глава підсанкційної "Ренови" Віктор Вексельберг, який фігурує в санкційних списках США з 2018 року, підкреслює, що народився в Україні і є громадянином Кіпру.

Також російські олігархи правлять свої сторінки в "Вікіпедії", намагаючись відмити власні репутації в рамках процедури KYC (Know your customer), яку проводять банки, держструктури та партнери-інвестори російських бізнесменів.

Так, статтю у "Вікіпедії" про мільярдера Юрія Мільнера з 24 лютого 2022 року редагували 44 рази, ще майже 30 правок очікують підтвердження. Спочатку Мільнер називався російським мільярдером, потім - "ізраїльським інвестором", потім - "ізраїльським підприємцем російського походження". Однак в результаті правки не були підтверджені, і Мільнер залишився "російським мільярдером".

Статтю про мільярдера Петра Авена, екс-голову ради директорів Альфа-Банку, з 24 лютого редагували 141 раз. Зараз Авен фігурує як російський і латвійський мільярдер.

Однак, попри фінансовий дискомфорт через безглузду рашистську агресію, російські олігархи уникають засудження війни проти України. Навіть ті, що вже згадали своє українське походження. Хіба що, засновник "Яндекса" Аркадій Волож через півтора року несподівано "прокинувся" і вперше публічно засудив вторгнення Росії в Україну. Він зазначив, що вважає його "варварським" і жахається ним.

Аркадій Волож

А покірне мовчання інших свідчить про те, що російські олігархи заробляють мільярди доларів, незважаючи на санкції, але варіантів куди їх витратити, у них є не так і багато. Все через ті ж санкції їм більше нічого не залишається, як реінвестувати в "чужу для них росію".