Після проголошення незалежності у США ще 60 років існувало рабство, яке було скасоване лише в результаті громадянської війни, після якої в США ще 60 років спори розв’язувались не в судах, а з допомогою кольта, в результаті чого усі профспілки були захоплені мафією, яка відігравала більшу роль ніж влада і суди аж до другої світової війни.

Людські маси, в яких корупція усе пронизувала  століттями, не можуть очиститись швидко – і Грузія часів Саакашвілі та після нього цьому приклад. Тож не варто очікувати, що якийсь один вождь за 5 чи 10 років очистить наше суспільство від корупції – на це очищення піде не менше 50 років. І йтиме воно по принципу замість дуже корумпованого, якого через деякий час знімуть, буде призначений трошки менш корумпований, після зняття якого на його місце прийде ще трошки менш корумпований і так крок за кроком аж допоки не зміниться принаймні два-три покоління.

Як більш простий приклад – розженіть завантажений автомобіль до 150 кілометрів на годину і спробуйте тиском на гальма його зупинити – і ви пересвідчитесь, що нічого у вас не вийде, бо ваш автомобіль ще метрів 100-200 буде їхати, не реагуючи на ваше гальмування, або й взагалі злетить в кювет (як у Грузії). А народ в цілому, який століттями жив в атмосфері корупції, – це теж дуже інерційна маса, яку не можна перевиховати швидко, незалежно від того, скільки функціонерів ви одноразово відправлятимете до в’язниці.

Он в Китаї щорічно розстрілюють 25 тисяч корупціонерів, а їх менше не стає. Тож наберіться терпіння і кожен на своєму місці намагайтесь власним прикладом демонструвати оточуючим несприйняття корупції – і її рівень поступово знижуватиметься, хоч за вашого життя остаточної перемоги над нею очікувати не варто.