На фото: В такому стані перебуває Чечельницька синагога.

Приміщення і земля під залишками будівлі у приватній власності. Проте єврейська громада з Ізраїлю готова інвестувати кошти у відновлення культової споруди.

Із середини 19 сторіччя Чечельник визнано як доволі потужний центр хасидизму. У містечку свою резиденцію заснував один з найбільш відомих хасидських цадіків того часу – раббі Моше Цві Гітерман із Саврані — Савранський Ребе. Його нащадки були рабинами у Чечельнику протягом багатьох поколінь. Останній з них – раббі Борух, прапраонук Моше Цві із Саврані – помер у 1950-му. Савранська хасидська династія існує нині, а її духовний центр розташовано в Єрусалимі.

А так виглядає відремонтована синагога в Сатанові

«Нещодавно я разом із рабином, головою юдейської релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця» Шаулем Хоровіцем відвідали Чечельник, щоб зрозуміти, у якому стані знаходиться приміщення колишньої синагоги та визначити механізми, яким чином можна повернути цю культову споруду єврейській громаді, – йдеться у повідомленні начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігора Салецького.

Такою вона була раніше

За його словами, у 1926 році указом було націоналізовано культове майно усіх релігійних організацій, в тому числі під закриття потрапила і синагога в Чечельнику. Радянська влада облаштувала у цьому приміщенні меблевий магазин, який існував до незалежності України. Потім споруда була передана у приватну власність, як комерційний об’єкт, де перебуває до сьогодні.

Єрусалимська єврейська громада вже зверталась з проханням у сприянні поверненню культової споруди для відновлення історичної справедливості. Однак, марно. Те, що залишилось від синагоги, не є пам’яткою архітектури місцевого чи національного значення, а тому підстав для скасування попередніх рішень немає.

«Зараз в юдеїв є два варіанти вирішення ситуації: домовлятися із власником (і вони готові до цього) або ж шукати юридичні механізми судового розірвання договору купівлі-продажу. Але спершу єврейській громаді слід створити осередок у Чечельнику, який міг би представляти їхні інтереси», — пояснює І. Салецький.

 

Приклади інших містечок надихають місцевих жителів, адже з появою юдеїв, інвестиції надходять до місцевого населення. У Чечельнику місцеві мешканці вже почали розчищати територію довкола колишньої синагоги, наводять лад і на єврейському кладовищі, де захоронені люди, які вважаються для юдеїв святими. Жителі розраховують, що під час щорічного паломництва до Умані та Брацлава, хасиди заїжджатимуть і до їхнього селища.

Показовою в цьому плані є історія відновлення занедбаної синагоги в містечку Сатанів сусідньої Хмельницької області. Там тепер діє не лише оновлена культова споруда, а й повноцінний комплекс для паломників зі всіма побутовими зручностями.

Звісно, серед центрів паломництва євреїв-хасидів на Поділлі не лише Умань та Брацлав. На сусідній Хмельниччині до цього списку входять також Меджибіж та згаданий уже Сатанів.

Тут завжди проживало багато євреїв, як, власне, у багатьох містечках Вінниччини. І вони здавна будували на Поділлі свої культові споруди. Наприклад, синагозі в Сатанові вже більше 500 років. Є навіть відомості, що колись це курортне містечко називали єврейською столицею всього Поділля, адже тут було керівництво кагалу. А місцева синагога не тільки одна з найстаріших в Європі, але й вважається головною архітектурною пам’яткою єврейської общини Хмельниччини.

Споруда має драматичну істо­рію. Витримувала облоги ворога, кілька разів перебудовувалась, але дожила до наших днів. Хоча стан споруди був не в найкращому вигляді. Але майже з руїн п’ятсотлітню синагогу врятували інвестори, що розбудовують курорт у Сатанові. Зараз вона отримала нове життя, хоч у селищі і немає іудейської общини.

До речі, у радянські часи в синагозі було зерносховище. Вона також сильно зруйнувалася, як і синагога в Чечельнику. Фактично з руїн святиню повністю відбудували за приватні кошти. У старому-новому храмі тепер мармурові підлоги, дерев’яна різьба, світлі стіни склепіння. Лише арон кодеш залишили в первісному вигляді. Ті настінні розписи, які збереглися, також не замальовували.

Тепер синагогою, яка стала окрасою Сатанова, опікується Хмельницька обласна іудейська релігійна громада. Сюди до ковіду та війни завжди приїздило багато паломників-хасидів. Можливо, і Чечельницьку синагогу чекає таке нове життя.

Анатолій Жучинський