– Жнива стартували у звичні агрономічні терміни, незважаючи на те, що весняна посівна розпочалася із запізненням у зв’язку із несприятливими погодними умовами, – говорить керівник Агронапряму ПрАТ “Зернопродукт МХП” Сергій Доброгорський.

Активна фаза жнив припала на другу половину липня, тоді почали масовий збір озимого ріпаку та озимої пшениці. Урожайність пшениці цьогоріч – понад 6 тонн/га, ріпаку – понад 3,8 тонн/га.

Уже завершили збір озимих пшениці та ріпаку у Бершадському, Гайсинському, Липовецькому, Хмільницькому та Тульчинському районах. На деяких земельних ділянках урожайність зерна складає до 9 тонн/га.

Комбайни компанії обладнані системою картографування, яка є елементом точного землеробства. Унікальність системи у тому, що під час обробітку грунту вона показує його якість. Тобто, моніторинг врожайності у масштабах одного поля дає розуміння більш та менш продуктивних земельних ділянок. Маючи карти, аграрії можуть впливати на них при сівбі та внесенні добрив.

Тепер тут більше уваги приділяють органічним добривам, вони складають 90%. Аграрії зауважують, що на відміну від хімічних, вони не “склеюють” грунт, у ньому залишаються поживні речовини та не знищуються всі живі організми. До того ж, вони збагачують грунти і підвищують їх родючість.