Кардамон використовується в кулінарії по всьому світу через його теплий, пряний і злегка солодкий смак. Однак багато хто з нас додає цю пряність досить рідко.

Але якщо результати нового дослідження, проведеного Техаським університетом A&M та Національним інститутом медичних наук та харчування в Мексиці, є правильними, ми захочемо додавати більше кардамону до свого раціону. Про це пише Newsweek.

“Ця маленька спеція може спалювати калорії і підтримувати вагу тіла, одночасно підвищуючи апетит”, – заявив Луїс Ціснерос-Севаллос, професор садівництва і харчових наук в Техаському університеті A&M.

У дослідженні, опублікованому в Міжнародному журналі молекулярних наук (International Journal of Molecular Sciences), вчені годували мишей дієтою, що містить 0, 3, 6 або 12 відсотків насіння кардамону протягом 14 тижнів. В ході експерименту миші, які отримували дієту, багату кардамоном, набрали менше ваги, ніж контрольна група, попри те, що їли трохи більше. Це сталося через зниження вмісту жиру в організмі, а також збільшення м’язової маси.

На біохімічному рівні споживання кардамону збільшувало розщеплення жирів і зменшувало розмір жирових відкладень, перешкоджаючи накопиченню жиру в тканинах. Крім того, виявилося, що він збільшує концентрацію мітохондрій – “електростанцій” клітини, що виробляють енергію, – у м’язових тканинах і печінці. Це збільшує загальні енергетичні витрати клітини.

Дослідники виявили, що ці ефекти були викликані змінами в мозку, які контролюють апетит, витрати енергії та накопичення жиру.

Попередні дослідження показали, що кардамон має додаткові протизапальні властивості, що свідчить про те, що ця спеція може підтримувати численні аспекти нашого загального стану здоров’я.

“Існує широкий спектр потенційних продуктів для здоров’я на основі кардамону та його природних сполук. Насіння кардамону можна використовувати в різних галузях, включаючи спортивну індустрію. Зокрема, для виробництва більш здорових продуктів та харчових добавок”, – сказав Ціснерос-Севаллос.