Видання пише, що Болгарія є найбіднішою країною ЄС і регулярно звертається за підтримкою до європейських платників податків, проте через непрозорість системи значна частина отриманих грошей розкрадається чиновниками.

Центр вивчення демократії, неурядова організація в Софії, у 2020 році дійшов висновку, що до 15% грошей ЄС регулярно привласнюються незаконно.

Цього тижня Прокуратура ЄС провела обшуки у 28 будинках і офісах в рамках розслідування нецільового використання коштів ЄС у залізничних проектах. Також був заарештований мер невеликого містечка через проекти з енергоефективності.

Згідно зі звітом за 2022 рік, Прокуратура ЄС наразі проводить 143 розслідування в Болгарії з оцінкою загальних збитків на суму 492 мільйони євро.

В Politico зазначають, що частину розслідувань активізували після приходу до влади нового прем’єр-міністра Ніколая Денкова, який пообіцяв виборцям боротися з корупцією в країні. Першим кроком на цьому шляху стало звільнення головного прокурора Болгарії Івана Гешева, якого багато громадян бачили основною перешкодою у протидії корупції на найвищому рівні.