Президент України Володимир Зеленський наказав замінити усіх обласних воєнкомів на офіцерів, що беруть участь у бойових діях

– Рекомендувати Головнокомандувачеві Збройних Сил України прийняти рішення щодо перебування на посадах керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України, припинивши практику їх ротацій. Призначати за рекомендаціями командувачів (командирів) оперативно-тактичних угруповань, оперативно-стратегічних угруповань військ (сил) на посади керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України осіб офіцерського складу, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, та за умови проходження ними перевірки Службою безпеки України — йдеться в указі.

Тим самим президент увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО). Контроль за виконанням рішення був покладений на Секретаря РНБО Олексія Данілова.


Також Зеленський наказав Генпрокуратурі, НАЗК та ДБР надалі здійснювати перевірки воєнкоматів.

– Рекомендувати Офісу Генерального прокурора разом із Національним агентством з питань запобігання корупції та Державним бюро розслідувань вжити у місячний строк додаткових заходів з протидії вчиненню посадовими особами територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України корупційних та інших кримінальних правопорушень — йдеться у документі.

Як відомо, указу президента передувала низка викриттів керівництва обласних очільників ТЦК та СП, в яких були зафіксовані необґрунтовані статки. До з’ясування джерел збагачення воєнкомів були залучені правоохоронні органи.

Як ми вже повідомляли, одним з найрезонансніших став випадок з керівником Одеського військкомату Євгеном Борисовим, в якого журналісти виявили нерухомість в Іспанії та коштовний автопарк.

Разом із Борисовим дурної слави воєнком Дніпропетровської області, якого правоохоронці підозрюють у незаконному збагаченні на 360000 доларів. Він під час повномасштабної війни оформив на родичів кілька автомобілів, дві квартири та офісне приміщення у Дніпрі.

Ці та інші випадки спонукали військово-політичне керівництво держави почати перевірки обласних військкоматів України. Результати перевірок виявились невтішними. Подивимось на скільки вистачить відповідальності у нових воєнкомів.