Зернові рукави зберігають збіжжя до двох років.

Про це повідомив консультант товариства “АГ-БАГ Україна” Сергій Степовий.

За умовами гранту потрібно загрузити у такі оперативні сховища 120 тисяч тонн зерна. Це може бути рання і пізня група зернових. Виходячи з потреб самого господарства, пакується та культура, яка є в наявності, яку потрібно зберегти. У Вінницькій області по цій програмі працює 5 господарств і в кожному господарстві організовані такі сховища.

Серед учасників програми USAID АГРО — сільгоспкооператив, що у селі Вівсяники Хмільницького району, яким змонтували полімерний рукав. Директор підприємства Валерій Ліневич розповів, що зернові рукави використовував і торік. Результатом задоволений.

По-перше, там не розвиваються довгоносики, кліщі. Не потрібно за це думати. По-друге, нам немає, де зберігати зерно. Тому сьогодні ми прийняли рішення змонтувати 5 “рукавів”. Загалом, у них ми хочемо зберігати 3200 тонни пшениці та кукурудзи”, — розповів пан Валерій.

 

Цьогоріч аграрій зібрав понад 6 тисяч тонн ранніх зернових. Частина збіжжя піде на корми, решта — під реалізацію. Зараз продавати зерно невигідно, як і орендувати елеватори, зазначив Ліневич.

“Зараз всі молотять і деякі господарства не мають, де зберігати зерно. А”ділки” наші цим користуються і приймали зерно по 123 долари, а сьогодні вже 95 доларів за тонну. Вони наживаються на тих, хто все це виростив. А трейдери потримають 3 місяці і матимуть подвійну маржу. Вони цим користуються, а ми цього не хочемо. Завдяки мобільним сховищам ми самі собі господарі, піднялась ціна — ми розрізали мішки, завезли й продали”, — розповів Ліневич.

До речв, збіжжя у зернових рукавах можна зберігати до двох років. Розміщують такі не лише на спеціальних майданчиках, а й у полі. Серед недоліків експлуатації називає — легкодоступність для гризунів та птахів. Втім, з ними вже навчилися боротися.