У Вінниці проходить національна конференція-виставка «Хлібна індустрія» за участі заступника міністра економіки, АПК, начальника Вінницької ОВА, представників Всеукраїнської асоціації пекарів, Спілки «Борошномели України», представників навчальних закладів і бізнесу, що працює в переробній промисловості у галузі виробництва хлібної продукції.

Вінницьку область обрали не випадково, адже наш регіон протягом багатьох років є лідером з виробництва борошна. Під час панельних дискусій обговорювали стан економіки через 1,5 роки війни, проблеми якості української сировини, взаємодію харчових підприємств з постачальниками, нові технології та звичайно, питання фінансування підприємств хлібної індустрії.

«Ми є аграрним регіоном, де зерновиробництво – основа сільського господарства області. Наразі, Вінниччина успішно завершує жнивну кампанію – 2023. Намолочено понад 2 мільйони тонн зерна. Вінниччина повністю забезпечена борошном і хлібобулочними виробами. Також в нас є потужний експортний потенціал.

Але якою буде структура цього експорту, це інше питання. Це буде або зерно, або перероблена продукція з доданою вартістю. Важливо щоб всі розвивали переробку, адже це додаткові робочі місця, збільшення податків до бюджетів різних рівнів. На Вінниччині працює 5 потужних підприємств з виробництва борошна і круп, майже 50 дрібних виробників та понад 60 крафтових виробників хліба і хлібобулочних виробів», – зазначив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Економічний фронт є тим тилом, який відіграє важливу роль, адже ми не можемо безкінечно розраховувати на зовнішню допомогу. За останні роки, ми пройшли через важкі випробування, але стали сильнішими. Вважаю що ми готові до нових викликів. Нас поважають у всьому світі, ми отримали міжнародну підтримку, тому наша задача – працювати ще ефективніше щоб підтримувати наших захисників і ЗСУ, це наша ключова роль зараз», – сказав генеральний директор ПрАТ «Концерн Хлібпром» Владислав Аверченко.

Перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький розповів про державну підтримку аграрного сектору, зокрема, анонсував програму фінансування від ЄС.

«До війни вдавалось на платформі міністерства знаходити консенсус, який би задовольняв всі галузі, які взаємодіють в даному напрямку. Щодо вашого напрямку є виробники зернової сировини, аграрії, як мінімум два рівні переробки. Є трейдери які реалізують готову продукцію, але в більшості випадків зернові. Галузь дуже диверсифікована, в тому числі експортно орієнтована. Міністерство агрополітики готове і далі бути платформою щодо можливості експорту. Щодо ситуації з пшеницею 2 класу, звертайтесь. Візьмемо це в роботу. Будемо знаходити рішення щоб галузь борошна і хлібобулочної продукції продовжувала працювати.

Європейський Союз анонсував що на 2024-2027 роки виділяється 50 млрд євро для України. Там буде багато напрямків, і соціальні, і макродопомога. В тому числі там є компонент підтримки бізнесу», – говорить Тарас Висоцький.

Заступниця Міністра економіки Надія Бігун презентувала програми фінансування для українського бізнесу – грантова допомога на розвиток.