Про це йдеться в проекті постанови “Про заяву Верховної Ради України про пріоритетні напрями державної політики України у сфері деокупації, реінтеграції і відновлення Автономної Республіки Крим та міста Севастополя” (реєстраційний номер 9626), який зареєстровано 18 серпня, серед авторів голова ВРУ Руслан Стефанчук.

Також в заяві зазначається, що усі регулярні та іррегулярні збройні формування держави агресора мають бути повністю виведені з усієї території України.

“Перебування Чорноморського флоту російської Федерації на території Кримського півострова є неможливим з огляду на необхідність забезпечення національної, регіональної та глобальної безпеки”, – сказано в ній.

В ній також зазначається, що громадяни РФ, які незаконно перемістилися на територію Криму протягом періоду тимчасової окупації, будуть видворені з території України шляхом прийняття індивідуальних рішень.

Запроваджене Росією автоматичне або примусове набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства РФ, не визнається Україною та оцінюється як акт примусу, вчинений на порушення міжнародного гуманітарного права.

Також наголошується, що громадяни України, які брали участь у діяльності окупаційних адміністрацій чи співпрацювали з окупаційними структурами, але не вчиняли тяжких, особливо тяжких злочинів та кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності за умови добровільного повідомлення про вчинені діяння, а також активного сприяння розкриттю кримінальних правопорушень скоєних окупаційними адміністраціями та структурами.

Йдеться про відновлення діяльності незалежних медіа та громадських організацій. Зазначається, що буде відновлена українська система освіти на деокупованих територіях, відновлено права корінних народів, зокрема, кримськотатарського народу.