Він був справжнім патріотом, добрим і надійним другом. Його поважали  побратими з 54-ої ОМБр. Ним пишалися знайомі та однокласники. Тому земляки мужнього капітана-артилериста вирішили зібрати підписи на присвоєння Олександру звання Героя України (посмертно). До петиції долучились бойові побратими офіцера. “Без такого командира наша бригада осиротіла”, – написали воїни.

Петицію оприлюднили 16 червня, а 16 серпня її підтримали 25 тисяч підписантів.

«Саша, ми це зробили…», – написала у Фейсбуці вчителька з Крижополя Оксана Герасимчук. Вона розмістила фото земляка. Добрий погляд очей свідчить про щирість людини.


«Сашко не позував для цього фото, - написала пані Оксана. – Він дивився з посмішкою в об’єктив точно так само, як хвилину тому дивися на мене, розповідаючи різні бойові історії про своїх побратимів. Про себе говорив неохоче. Лише те, що у нього все добре, що у нього все є».

Жінка стверджує, що вже тоді знала від його побратимів і посестер: Саша Тимченко – мудрий і мужній командир.

«Ці очі зазирають в душу кожного. Капітан Олесандр Тимчекно. Нивіки 26»,  - з болем пише його землячка пані Герасимчук.

Капітан Олександр Тимченко загинув 27 серпня 2022-го у бою біля села Верхньокам’янське на Донеччині. Дістав смертельне поранення внаслідок ворожого артилерійського обстрілу.

Він був професійним військовим. Навчався у Камянець-Подільському ліцеї військово-фізичної підготовки. Після того поступив в Національну академію Сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного у Львові. Закінчивши навчання, молодий офіцер розпочав службу у 54-й окремій механізованій бригаді імені гетьмана Івана Мазепи на посаді командира батареї. Брав участь в АТО/ООС на Донбасі. В останній день січня 2022-го його призначили на посаду заступника командира з артилерії 2-го механізованого батальйону.

В Олександра був позивний «Фобос», тобто син Бога війни. Саме так називають артилеристів – «богами війни».

Посмертно Герой нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Тепер глава держави має розглянути петицію про нагородження Олександра Тимченка Золотою Зіркою Героя України, найвищою нагородою держави, за яку віддав життя.