У природі є сотні видів кліщів, але для людини небезпечні тільки два – іксодові (Ixodidae) та аргасові (Argasidae). Саме вони можуть переносити хвороби, наслідки яких бувають дуже небезпечні, аж до летальниї випадків.

Живуть кліщі здебільшого в листяних і змішаних лісах і полюбляють території зі щільним шаром рослинності – наприклад, густу траву, тому їх можна зустріти і в парку, і на міському газоні. Бурхливу “діяльність” ці комахи проявляють у травні-червні, але залишаються активними, доки дозволяє температура – від +10 до +25С, і погода. Тому в деяких регіонах вони небезпечні аж до жовтня.

Кліщ – це паразит, який харчується кров’ю, вона потрібна йому для життя і розвитку. Щоб добути їжу, кровосос, оскільки він не вміє ні стрибати, ні літати, чекає на жертву, хапається за неї і кусає.

Якщо кліщ здоровий (нічим не хворий), то його укус буде нешкідливий і непомітний. У тих, хто схильний до алергії, може з’являтися почервоніння, припухлість, висип, у складних випадках – набряк.

Симптоми після укусу зараженого кліща проявляються у всіх людей:
висип по тілу;
почервоніння і набряк у місці укусу;
лихоманка, головний біль і скутість шиї;
нудота і слабкість;
біль у м’язах і суглобах, озноб;
збільшення лімфатичних вузлів.

Слина у цього паразита має анестезуючі властивості, тому людина не одразу помічає, коли вкусив кліщ. Зазвичай його виявляють уже після того, як він напився крові та збільшився в розмірі і заліз у тіло людини. У людей-алергіків реакція на укус проявляється протягом години. Якщо кліщ був інфікований, то симптоми захворювання з’являються через тиждень-два, максимум через місяць.

У разі укусу будь-якого кліща важливо виявити його і якомога швидше витягнути.
Видалити кліща можна кількома способами, але перш, ніж робити це, потрібно надіти рукавички (поліетиленовий пакет) – вони убезпечать, якщо кліщ інфікований.

Кліща можна витягнути пінцетом
Обхопіть паразита гострим кінцем пінцета якомога ближче до шкіри і тягніть вгору зі стійким, рівномірним тиском. Після цього протріть місце укусу спиртом або помийте мильною водою.

Можна витягнути ниткою. Змочіть нитку в спирті або іншому деззасобі, зробіть петлю і затягніть її біля хоботка – максимально близько до шкіри. Плавними рухами і не перекручуючи, тягніть вгору. Місце укусу продезінфікуйте.

Або візьміть чистий шприц без голки й акуратно зріжте у нього верхню частину (де має бути голка). Постарайтеся робити зріз максимально рівним, щоб він щільно прилягав до шкіри. Змочіть шкіру навколо комахи, накрийте щільно шприцом кліща на тілі і потягніть поршень вгору – комаха вийде під дією вакууму. Місце укусу знезаразьте.

Не намагайтесь перекручувати і різко смикати тільце комахи – частина кліща залишиться всередині.
Якщо змащувати кліща олією або бензином – він піде глибше під шкіру.
Що робити, якщо витягли не всього кліща – частину, що залишилася. Потрібно видалити пінцетом із гострими кінцями або голкою. І те, й інше потрібно продезінфікувати і діяти так, як витягуєте скалку.