Фінансування разової грошової виплати до Дня Незалежності України ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань,  громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, у серпні 2023-го року здійснює Пенсійний фонд України.

Порядок здійснення разової грошової виплати, її розмір та механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті на ці виплати, врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2023 року №754 «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань». Постанову прийнято на виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань“, яким визначено, що держава щороку до Дня Незалежності надаватиме разову грошову виплату.

Виплати до Дня незалежності громадяни отримають у розмірах від 450 грн до 3 100 грн.

Порядок використання коштів передбачає декілька шляхів отримання виплат:

1.Захисники з числа пенсіонерів отримують її разом з серпневою пенсійною виплатою без додаткового звернення. На Вінниччині на ці видатки спрямовано вже 22,7 млн грн.

2. Ветеранам війни, які мають один з зазначених статусів, перебувають на службі в силових структурах і не є пенсіонерами, виплати забезпечують за місцем проходження служби після подачі установами силових структур відповідних заявок до органів Пенсійного фонду України.

Наразі на Вінниччині заявки подали 83% установ та військових частин. На їхні рахунки станом на 23 серпня профінансовано 7,72 млн грн.

3. Іншим ветеранам, які мають право на одержання грошової виплати, але не є пенсіонерами і не перебувають на службі в силових міністерствах та відомствах, потрібно звернутись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду особисто із заявою та пред’явити документи, що посвідчують особу і її статус.

Виплата разової допомоги таким особам буде проведена на зазначені ними рахунки в банківських установах.

Увага!

Отримувачі грошової допомоги, зокрема ті, що набули відповідного статусу до 24 серпня поточного року включно, яким грошову допомогу не виплачено станом на 1 жовтня, мають право звернутися щодо її виплати до Пенсійного фонду України (його територіального органу за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) та отримати її до 1 листопада поточного року.

Більш докладно — у середу в газеті “33-й канал”.

Ірина ЗОНОВА