На Вінниччині спостерігається поширення  помаранчевих нехарактерних для регіону слимаків. Істоти мають добрий апетит. Нищать помідори, огірки, перець. Весною виїдали паростки названих рослин, а влітку взялися за плоди.

Прогризають тверді зелені помідори, баклажани та перці. Гризуть навіть моркву і картоплю. Велику кількість агресивних слимаків помічено вздовж річки Південний Буг з боку Старого міста. Особливо в районі рятувальної станції. Після дощу там доріжки вкривають ці істоти.

Редакції вже скаржились тамтешні мешканці на цю ненажерливу повзучу сарану.

За словами експертів, цей вид в Україну потрапив, імовірніше, з Іспанії, та небезпечний. Зокрема особи цих слимаків можуть досягати 18 см та поїдати зелені насадження.


До органів місцевої влади поки що скарги від вінничан на іспанських слимаків не поступало. Але ймовірність загрози для городів, скверів та парків Вінниччини  висока. Сподіваємось відповідні органи санітарного та епідеміологічного контролю візьмуть ці повідомлення до увги.

Адже відомо, що руді іспанські слимаки знищують урожай городини та спустошують сади на Прикарпатті. Особливо потерпає Львівщина.

Фахівці рекомендують вже сьогодні починати боротьбу з рудими слимаками. Адже восени шкідники відкладають яйця - кожна особина по 400 штук, - і куди складніше буде їх знищити, коли вони всі вилупляться і полізуть в городи.