Про це російський опозиціонер Гарі Каспаров розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, зараз критика війни в РФ, навіть ліберальна, в цілому не проти війни.

Переважна частина російського суспільства не готова засуджувати загарбницьку війну з моральної позиції

“Ми розуміємо, що у найкращому разі кількість людей у Росії, яка виступала проти війни з моральних позицій – це, я думаю, 10-15% – це стеля. Це 15-20 мільйонів людей. Це те, що вдалося Путіну за багато років “

За його словами, йдеться не так про ідеологічну роботу, як про промивання мізків і повну індиферентність до будь-яких моральних цінностей.

“Але, знову ж таки, Гітлер мав ідею, а тут – “що сьогодні робить партія, те й треба робити”. Це навіть ближче до Радянського союзу”.

Опозиціонер зазначив, що є багато людей, які виступають проти війни, але це явна меншість. Він нагадав, що навіть багато опозиціонерів у РФ цілком прийняли анексію Криму.

Відсутність протестів у Росії

За його словами, у перші дні повномасштабної війни у РФ проходили демонстрації. На них вийшло близько 200-250 тисяч та приблизно 20 тисяч було заарештовано, якась кількість людей отримала терміни та сіла у в'язниці.

При цьому Каспаров заявив, що багато хто вважав, що будь-яка мобілізація призведе до протестів. Але це виявилося не так. Він додав, що в Росії немає громадянського суспільства, є окремі сміливі люди, які виходять на одиночні пікети та сідають до в'язниці. За словами опозиціонера, "їх одиниці, десятки, можливо, сотні. Ми розуміємо, що це крапля в морі".

Він зазначив, що росіяни дедалі більше звикають до війни. Тобто режим не має внутрішніх проблем, на які всі сподівалися. За його словами, це свідчить, що вся 20-річна активність ліберальних правозахисних структур була фікцією. Режим використав їх для того, щоб готуватися до агресивної війни.

Каспаров вважає, що Захід не чув його попередження багато років, оскільки він був у меншості.

Останній політик у Росії, який виступав проти війни, проти російського імперіалізму - це Борис Нємцов. Його вбили у 2015 році. Тобто влада точно знала, хто їй заважає. Усі інші приймали імперіалістичну політику Путіна як даність. Але при цьому розповідали на Заході про те, що Росія рухається у бік еволюції, у бік демократії - улюбленим терміном була "гібридна демократія в Росії", - сказав він.

При цьому опозиціонера не хотіли слухати, як він виїхав з Росії ще в 2013 році. Вони зазначали, що люди, які залишилися в країні та продовжували "боротися з Путіним", говорять про те, що все по-іншому. Він вважає, що саме це призвело до того, що Путін зумів нейтралізувати будь-які тенденції на Заході, які б могли допомогти Україні підготуватися до вторгнення.

На жаль, жодного іншого варіанту для прочищення мізків російського суспільства, крім підняття українського прапора в Севастополі, не існує. Якщо Росія має шанс на майбутнє, він пов'язаний зі знищенням імперської ідеї в головах. А в головах її можна знищити тільки сильнодіючими засобами ", - додав він.