Учасники виконували твори переважно на патріотичну тематику. Це були члени колективу художньої самодіяльності підприємства УТОС і обласного центру культури «Щедрик».

Серед незрячих виконавців виявилися і дебютанти: Вікторія Сіднєва і Анатолій Чумак. Талановиті артисти зараз готуються до майбутніх великих концертів.

Всіх присутніх із нагоди Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України привітав голова обласної організації УТОС Віктор Зелінський.

— Коли була проголошена Незалежність України, всі мали дуже багато надій і сподівань. Зараз триває війна. Але підприємство і всі організації УТОС працюють. Водночас приємно, що у нас, незважаючи на складні часи, триває культурно-масова робота, — сказав Віктор Зелінський.

Слухачі почули вірші Тараса Шевченка, Володимира Забаштанського, незрячої вінницької поетеси Галини Рибачук та інших відомих авторів.

— Наш захід отримав назву «Україно, молюся за тебе» відповідно до однойменного вірша Володимира Забаштанського. Взагалі переважно всі твори торкалися війни, адже ця тема сьогодні є найбільш актуальною, — сказала Наталя , керівниця художньої самодіяльності підприємства УТОС.

Директор підприємства незрячих Костянтин Ільніцький зауважив, що збереження культури і мистецтва у нинішніх складних умовах є дуже важливим. І доречно згадав класичний епізод. Під час Другої світової війни прем’єр-міністр Великої Британії Уінстон Черчилль відмовився від пропозиції одного з міністрів скоротити витрати на культуру заради оборони. «А за що ж ми тоді воюємо?» — сказав Черчилль.

Факт залишається фактом — у Вінниці та в Україні розвивається культура навіть в умовах війни, всім рашистським чортам назло!

Ірина ЗОНОВА