Місцеві ЗМІ повідомляють, що затримано лідера і командира російської воєнізованої групи «Оперативна група “Русич”» Яна Петровського, який перебуває під санкціями ЄС і США.

Його підозрюють в участі в терористичному угрупованні в Луганській і Донецькій областях з червня 2014 року по серпень 2015 року.

ЗМІ повідомляють, що Україна звернулася до Фінляндії з запитом про екстрадицію.

Русич – неонацистське угрупування яке воює в складі росармії як добровольчий батальйон.

Хто такий Петровський:

Петровський Ян Ігорович \ Торден Войслав Ігоревич (02.01.1987) – заступник Мільчакова на посаді командира “Русича”. Позивний “Славян”. Народився в Іркутську, в дитинстві батьки розвелися, після чого переїхав з мамою у Санкт-Петербург, де жив до 2004. У 2004 переїхав до Норвегії, оскільки мати одружилася з громадянином Норвегії. Після закінчення університету в Осло, працював у тату салоні, де збиралися неонацисти. У 2014 – 2015 з “ДШРГ Русич” воював на Донбасі. У 2016 був заарештований та депортований із Норвегії, за екстремістські дії. У 2016 став власником юрособи з купівлі/продажу нерухомості ООО “Эстейт”, яка з 2018 визнана банкрутом з заборгованістю 38m руб (приблизно $550k).

Іноді подорожує до Польщі, де контактує з польськими націоналістичними проросійськими угрупованнями, зокрема, “Задруги”. Про контакти з Польщею також свідчать польські сторінки у підтримку “Русича”. У 2016 подорожував до Польщі разом з російською націоналістичною музикальною групою “Русский Стяг”.

У 2019 змінив ПІБ на Торден Войслав Ігорович. З травня 2022 бере участь у бойових діях в Україні.

Фотографується на фоні вбитих українських солдатів.

Русичі одне із найстрашніших неонацистських угрупувань. Вони вітають Гітлера з днем ​​народження;

зізнаються, що отримують сексуальне збудження від вбивства українців;

схвалюють катування українських військових;

пропонують  видавати росіянам українців як рабів; українських жінок зробити наложницями,

вживають наркотики.

Андрій Власенко