Агентство внутрішньої безпеки Польщі з’ясовує, чи міг спалах цієї хвороби бути актом саботажу, враховуючи роль міста як вузла для поставок НАТО в Україну. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними місцевої влади, від легіонельозу в Жешуві вже загинули семеро людей, а 113 госпіталізовані. Розслідування спрямоване на виключення будь-яких зовнішніх дій, які могли призвести до спалаху, заявив представник служб безпеки Польщі Станіслав Зарин.

Місцева влада проводить тести і розраховує дізнатися джерело спалаху в понеділок, повідомила RMF Єва Леніарт, глава уряду регіону. За її словами, зараження, швидше за все, сталося через воду в системі водопостачання, і ситуація знаходиться під контролем.

Жешув, що розташований приблизно в 100 км від українського кордону, став воротами для гуманітарної допомоги і військових поставок Заходу з тих пір, як 18 місяців тому Росія почала своє вторгнення.

 

Місто з населенням близько 200 тис. людей є транзитним вузлом для багатьох офіційних осіб, які прямували до Києва, включаючи президента США Джо Байдена, канцлера Німеччини Олафа Шольца і президента Франції Еммануеля Макрона.

Легіонельоз, або «хвороба легіонерів» – це тип пневмонії, що викликається бактеріями легіонели (L. pneumophila), яка в середньому призводить до смерті в 5-10% випадків. Проти «хвороби легіонерів» існують лікарські препарати, але поки немає вакцини.

Захворювання протікає, як правило, з вираженою лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням легенів, центральної нервової системи, органів травлення. Люди можуть захворіти, якщо вдихають краплі води або ковтають воду, що містить бактерії.

Не відкидається версія навмисного отруєння води спецслужбами росії.