27 серпня в одному із одеських кінотеатрів стрічку презентували режисер Олесь Санін, продюсери Максим Асадчий та Данило Білак. Також до міста приїхали кілька акторів, які грали у фільмі. Зокрема, Дарія Плахтій (втілила у життя образ коханої Олекси Довбуша), Олексій Гнатковський (Іван Довбуш) та американець Лузер Тверски.

Як зазначив Санін, Тверски є реальним прямим нащадком Баал Шем Това, який був другом Олекси Довбиша. “Саме 27 серпня 2023 року виповнилося 325 років із дня народження великого єврейського мудреця Баал Шем Това”, – сказав Санін. Одночасно з Одесою презентація фільму відбулася у Тель-Авіві (Ізраїль).

Під час презентації зазанчили, що вперше у світовій кіноіндустрії образ БЕШТа втілили на великому екрані. Сам нащадок мудреця – Лузер Тверски – зазначив, що йому було дуже комфортно працювати з українським  режисером та всією творчою групою “Довбуша”.

Бюджет фільму – 122 млн грн. Планується, що найближчим часом стрічку побачать у Чехії, Німеччині, Швейцарії, Словаччині, Польщі, згодом  – у Канаді, США та інших країнах.

Частину прибутку з кожного квитка одеської презентації буде передано 68-й окремій бригаді ім. Олекси Довбуша, яка зараз перебуває на передовій.

Для актора Франківського театру, народного артиста України Олексія Гнатковського “Довбуш” став дебютом в кіно. Він не проходив кастинг – Санін ообисто запросив його до зйомок. За півроку до зйомок Гнатковський тренувався з каскадерами та ходив у тренажерний зал, брав уроки з верхової їзди, навчався стрільби з різних типів зброї.

У Дарія Плахтій понад 12 ролей у кіно, приз за найкращу жіночу роль на Міжнародному фестивалі авторського кіно в Рабат, Марокко, “Золота дзиґа”, приз за найкращу жіночу роль на МКФ “Шовковий шлях” (Silk Road IFF).

Цікаво, що її знімальне весільне придане – коралі, баламути, справжні давні монети, зґарди (важкі, металеві елементи мосяжні, срібні і мідні), мушлі – важило близько 5 кілограмів.

Події фільму “Довбуш”  розгортаються в Карпатах на початку 18 століття, коли жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Брати, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. Вони обидва хочуть помститися за вбивство батьків, але стають ворогами. Іван прагне грошей, Олекса – справедливості. Саме Олекса Довбуш очолює повстання, його брат гине. Легенда про карпатського лицаря Олексу надихає покоління тих, хто бореться за незалежність України.