Вартість будівництва нових протирадіаційних укриттів для кожного закладу освіти різна і коливається від 40 до 60 мільйонів гривень (в залежності зокрема від типу укриття — надземні є дорожчими).

«У результаті виготовлення проєктно-кошторисної документації, виявилося, що вартість проведення будівництва достатньо висока. Нам необхідно знайти ресурс у розмірі 550 млн грн, щоб побудувати укриття у всіх 12-ти закладах, як ми планували. Це досить велика сума грошей. Ми внесли зміни в бюджет, перерозподілили кошти і виділяємо 247 млн грн. Разом з тим, розуміючи, що це достатньо серйозний виклик для нашого бюджету, ми звернулися до уряду та відповідних міністерств, міжнародних орга­нізацій та донорів щодо можливості підтримати на умовах співфінансування будівництво цих об’єктів. Ми не можемо відмовитися від будівництва цих укриттів, оскільки безпека дітей та навчання в школах офлайн, перебування дітей в дитячих садочках — це важливе питання», — зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Що робили, щоб повернути школярів за парти і створити їм безпечні умови

Вінницький муніципалітет почав створювати безпечні умови для школярів та вихованців дитячих садочків від початку повномасштабного вторгнення. Так, у місті виконували низку ка­пітальних та поточних ремонтів найпростіших укриттів на базі ліцеїв та ДНЗ, аби діти мали можливість бачитися з однолітками та повноцінно навчатися. Про це розповіла нам директорка департаменту ос­віти ВМР Оксана Яценко.

«У червні минулого року у він­ницьких комунальних закладах загальної середньої освіти здійснили моніторинг приміщень, в яких можливо облаштувати найпростіші укриття, та визначили, що необхідно зробити, аби адаптувати їх під такі укриття. В тих школах, де були відповідні приміщення, ми протягом року привели їх до належного стану. Наразі у нас з 44 закладів загальної середньої освіти Вінницької МТГ зроблені укриття в тридцяти трьох. В решті одинадцяти немає власних цокольних, підвальних чи напівпідвальних приміщень», — розповідає Оксана Яценко.

Вартість такого будівництва — серйозний виклик для бюджету громади. Проте безпека дітей — це те, чим не можемо нехтувати, — Сергій Моргунов.

Паралельно школи, в яких не було можливості облаштувати укриття через відсутність відповідних приміщень, провели роботу для того, щоб діти все-таки повернулися за парти. Задля цього, розповідає Оксана Яценко, представники адмі­ністрації освітніх установ підписували договори з власниками укриттів, які знаходяться поблизу шкіл, щоб учні могли в безпеці перечекати повітряну загрозу. Також заклади освіти, які знаходяться поруч один з одним і мають укриття, узгодили домовленість про прийом учнів з сусіднього закладу освіти.

Новий досвід: будівництво протирадіаційних укриттів

«У Вінниці є школи, збудовані за часів СРСР, в яких, на жаль, взагалі відсутні підвальні, напівпідвальні чи цокольні приміщення. Тож наприкінці цього навчального року постало питання будівництва укриття на ділянках біля шкіл. Наразі такі укриття будуть будуватись на території шести шкіл та шести садочків. …Згідно з новими будівельними нормами такі укриття мають бути протирадіаційними укриттями (ПРУ). Такі приміщення зведуть у школах №11, 12, 13, 23, 30, 33», — зазначає Оксана Яценко.

Тим часом в.о. директора департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко розповідає, що наразі з міського бюджету виділяють кошти на будівництво ПРУ на базі шкіл, оскільки вже готова експертиза проєктно-кошторисної документації по цих шістьох об’єктах. Решта укриттів у садочках — на етапі розробки ПКД.

«Вінниця стала одним з перших міст в Україні, де оголосили наміри з будівництва ПРУ у 12 освітніх установах і на минулій сесії виділили кошти на виготовлення відповідної проєктно-кошторисної документації. Наразі в усій Україні досвіду будівництва ПРУ для закладів освіти практично немає. Треба розуміти, що такі укриття вимагають серйозного рівня захисту та високих стандартів по міцності матеріалів. Є також низка інших бу­дівельних норм та вимог, яким ми зобов’язані чітко слідувати, — розповідає він.

Нові споруди цивільного захисту зведуть у ліцеях № 11, 12, 13, 23, 30 і 33. На базі цих закладів немає ані цокольних, ані підвальних приміщень для облаштування найпростіших укриттів.

Які мають бути протирадіаційні укриття?

Протирадіаційні укриття — це герметичні споруди, які мають витримувати силу ракетного удару в 10 тонн на 1 м2. При цьому площу ПРУ розраховують за фор­мулою 1,5 м2 на одного учня від 12 років та 0,5 м2 — до 12 років. Про це розповів в.о. заступника міського голови Ігор Откидач.

«У деяких вінницьких школах побудують наземні укриття, а в деяких — підземні (в залежності від того, чи дозволяє побудувати підземне укриття рівень ґрунтових вод). Всередині мають бути санвузли, кімнати для прийому їжі, система вентиляції (з виділеною на неї кімнатою) та гардероб. При цьому входи та виходи мають бути зведені з врахуванням вимог інклюзивності та доступності», — зауважив Ігор Откидач.