Президент Чехії Петр Павел заявив, що не можна допустити перемоги Росії у війні проти України, адже її агресія може підірвати міжнародний порядок, побудований на узгоджених правилах і співпраці, відповідно, підтримка нашої країни критично важлива.

Про це він заявив у своїй промові перед чеськими послами в Празькому граді у вівторок, повідомляє ČTK

“Ми вже маємо досвід, і не потрібно спекулювати на тому, що Росія ніколи не змириться з втратою політичного впливу на нашу країну. І також очевидно, що такий результат надихнув би інші країни, які думають так само, як Росія”, – підкреслив Павел.

Президент Чехії наголосив, що перемоги Росії у повномасштабній війні проти України не можна допустити, а “російська агресія і все більша асертивність загрожують підірвати міжнародний порядок, побудований на узгоджених правилах і співпраці”.


Окремо Павел пояснив, що вважає підтримку України не лише солідарною та морально правильною, але й критично важливою для забезпечення безпеки Чеської Республіки.

Він також закликав створити умови для того, щоб Україна стала повноправним членом ЄС і НАТО після завершення війни і виконання необхідних критеріїв.

Як відомо, у червні чеський уряд схвалив звіт Міністерства закордонних справ про перегляд відносин із Росією, в якому вона названа джерелом загроз і ризиків для безпеки Чехії та Європи в найближчі десятиліття, якщо не відбудеться фундаментальної трансформації російського суспільства.