Одним із перших на сесії обласної ради 25 серпня депутати розглянули питання збільшення видатків для ЗСУ та закупівлі потрібного спорядження.

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий наголосив, що сьогодні завданням номер один є підтримка військових.

– Це завдання не тільки обласної ради та органів місцевого самоврядування, але й органів державної виконавчої влади області. Дуже влучно з цього приводу висловився Президент України на Конгресі місцевих та регіональних влад 30 липня цього року. Він сказав, що бюджет є відображенням пріоритетів держави, області, міста, села, селищ, — сказав Вячеслав Соколовий.

Кошти на збільшення фінансування мають знайти в обласному бюджеті. Як доповів на сесії директор департаменту фінансів обласної військової адміністрації Микола Копачевський, за підсумками першого півріччя 2023 обласна казна має суттєвий приріст. Крім цього, ще понад 94 млн грн складає резервний фонд.

Підтримка військових передбачена зокрема у Комплексній оборонно-правоохоронній програмі області. Звіт про її виконання за І півріччя цього року депутати розглядали на засіданні бюджетної комісії. Так, обсяг програмних заходів на 2023 рік затверджено в сумі 25,9 млн грн, профінансовано — 21,6 млн грн, або 83%, з яких на заходи з оборони спрямовано 15,1 млн грн та на правоохоронну діяльність — 6,5 млн грн. Голова комісії Галина Якубович звернула увагу, що тоді депутати вже рекомендували переглянути заходи Програми, визначити пріоритетні напрямки з підвищення обороноздатності та територіальної оборони області та включити їх до заходів програми, а також підкріпити відповідним фінансовим ресурсом.

На сесії голова обласної ради Вячеслав Соколовий запропонував надати протокольне доручення обласній військовій адміністрації внести зміни до обласного бюджету та передбачити бюджетні призначення на реалізацію заходів Комплексної програми за рахунок перевиконання дохідної частини обласного бюджету, а також за рахунок перерозподілу видатків із неактуальних в умовах війни обласних програм на те, що сьогодні найважливіше.

— Йдеться про кошти на придбання квадрокоптерів, тепловізорів, антидронових рушниць, — наголосив Вячеслав Соколовий. — Відповідний документ проголосований і скерований до обласної військової адміністрації. Ми не маємо права на втому, маємо бути далі згуртованими — і тільки це допоможе нам отримати якнайшвидше Перемогу. Слава Збройним силам України! Слава Україні!

Віктор МАРКОВИЧ