Голова нейтральний, праворуч — ті, що захищають тезу, ліворуч — ті, що заперечують тезу, а посередині — ті, хто не має визначеної думки (так зване «болото»). Всі виступають по черзі, аргументують свою позицію, шанобливо звертаються один до одного.

27 вчителів, які викладають у старших класах, по одному із кожного району Вінницької області — взяли участь у роботі семінару «Школа молодих спікерів: дебатні клуби у Вінницькій області, набір 2018» у вінницькій Академії неперервної освіти. Цей проект створений не тільки для вчителів, але й для учнів 9-11 класів. Його мета — навчити людей критично мислити, працювати в колективі, спокійно презентувати свої судження тощо.

– Демократія — це не коли всі думають однаково, а коли кожен має свою думку і вміє зберегти її, — зазначив Пшемислав Шиманськи, консул Республіки Польща у Вінниці, виступаючи на семінарі. — Дебатні клуби навчать дітей відстоювати свої погляди. Я сподіваюсь, що це тільки початок і надалі такі проекти допомагатимуть берегти дружбу між Україною і Польщею.

Цього року 27 педагогів спочатку пройдуть перші навчання у Вінниці, потім відвідають Польщу, побувають у школах воєводств. Після повернення з Польщі вчителі допоможуть старшокласникам створити дебатні клуби у своїх школах, написати статути, організувати і провести дебати на різні теми.

Проект закінчиться публічними Оксфордськими дебатами, де учні покажуть свої вміння для себе і для запрошених гостей. Самі дебати будуть записані на відео і розміщені для огляду в Інтернеті.