Про це повідомили у Службі безпеки України.

Підозру Фрідману оголосили за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою).

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Михайло Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора.

Серед них – Тульський патронний завод, який виробляє набої, а також Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.

Для фінансування загарбницьких «проєктів» Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».


«Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «Армия России», яку постачають окупантам на передову. Разом з цим Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні», – кажуть в СБУ.

Крім того, страхові компанії Фрідмана взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України.

Санкція статті, за якою Фрідману заочно оголосили підозру, передбачає до 8 років тюрми з конфіскацією майна. Зараз він переховується за кордоном.

Як відомо, напередодні журналіст Української правди Михайло Ткач розшукав олігарха Фрідмана, який є під  британськими санкціями, у Лондоні. Той відмовився відповідати на питання, чи вважає Путіна воєнним злочинцем, аргументуючи це тим, що юристи йому не радять давати інтерв’ю.

У липні видання The New York Times писало, що влада Великої Британії видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії «на особисті витрати» – до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на «базові потреби»: шоферів, кухарів і покоївок. Фрідман був одним із таких олігархів, коментувати це він теж не захотів.