– Війна внесла свої корективи на рівні держави та кожної окремої громади. Як голова громадського об’єднання «Ми — вінничани» багато буваю у територіальних громадах і спілкуюся з людьми.

Після цих комунікацій ми зрозуміли, що найбільше сьогодні турбує вінничан. Тому визначили декілька напрямків своєї роботи на друге півріччя поточного року. Перш за все, це різностороння допомога Силам оборони. Найближчим часом підіб’ємо підсумки оголошеного нами онлайн-марафону на придбання дронів для підрозділів ЗСУ, Нацгвардії, прикордонників.

Започаткували ще один проєкт «Турбота про ветеранів». Це марафон на довгу дистанцію, тому що навіть після Перемоги ми повинні стати опорою та подбати про наших захисників і захисниць, про їхні родини. Уже сьогодні організована робота, щоб надавати практичну допомогу у вирішенні юридичних питань для діючих військовослужбовців, поранених та ветеранів війни. Проводяться тренінги для адаптації військових до нових умов життя, для підтримки членів сімей військових. Керівники осередків ГО «Ми — вінничани» готові допомогти з доступом до адміністративних послуг. Така робота вже ведеться як у м. Вінниці, тут працює простір «Турбота», так і в інших територіальних громадах.

Але, крім потреб фронту, ми розуміємо, що життя продовжується і кожна громада живе своїм життям. Тут виникає чимало питань, бо реформа місцевого самоврядування, яка була започаткована у 2019 році, досі не завершена. Більше того, зараз виникає багато питань щодо організації системи регіонального управління. Для вирішення законодавчих аспектів ми сьогодні співпрацюємо з народними депутатами України, зокрема Ларисою Білозір, яка бере участь у роботі комітету з питань реформи місцевого самоврядування. Але поряд з цим у громадах виникають проблеми щодо перспектив роботи бюджетної сфери.

На сьогодні у Вінницькій області в бюджетній сфері задіяно більше 100 тисяч працівників. Це більше 40 тисяч освітян. Більше 30 тисяч людей, які працюють у галузі охорони здоров’я. Понад 10 тисяч працівників у сфері культури та мистецтв, фізичної культури і спорту і т. п. У процесі зустрічей з цими людьми ми побачили, що існує реальна потреба допомогти активним, креативним людям у тому, щоб вони мали можливість забезпечити свій розвиток. Ми знайшли повне порозуміння з реалізацією цієї ідеї з фондом «МХП — Громаді», «Українським Альянсом». Тому радий повідомити, що конкурс мінігрантів «Професійне зростання» стартував, і ми запрошуємо взяти у ньому участь.

– Для кого цей конкурс і чому саме такі категорії обрані?

– Перш за все, хотілося б підтримати працівників соціальної сфери. Ці люди сьогодні в тій чи іншій мірі дбають про сім’ї військовослужбовців, ветеранів. Але самі часто потребують ресурсу. Тому до участі у конкурсі запрошуються працівники закладів охорони здоров’я, освіти, культури, соціальні працівники, поштарі. Ці люди виконують дуже значиму соціальну місію. Написання грантів, навички проєктного менеджменту могли б стати вдалим інструментом для підвищення їхнього саморозвитку.

– На що мають бути націлені конкурсні проєкти? Кому і яким напрямкам буде надаватися перевага?

– Звичайно, най­більш актуальній сьогодні проблематиці. Це адаптація робочого процесу до умов війни, розвиток стресо­стійкості та вдосконалення особистого ресурсу. Це інноваційний напрямок, і нам тут цікаво побачити напрацювання та креативні підходи працівників зазначених галузей відносно того, як вони бачать вдосконалення особистого ресурсу. Тут і підвищення кваліфікації, професійний саморозвиток. І покращення взаємодії з тими чи іншими отримувачами соціальних послуг. Важливо, щоб люди вчилися подбати і про свої умови праці та робочого простору. Саме за такими напрямками чекаємо заявки в термін від 15 вересня до 15 жовтня. Плануємо до 1 листопада опрацювати усі конкурсні роботи і визначити переможців. А протягом листопада уже активно працювати в громадах. Сподіваємося на креативні та інноваційні ідеї. Люди хочуть розвиватися, особливо в сільській місцевості. Цей конкурс мінігрантів — це інструмент для реалізації професійних бажань чи то в сфері програмного забезпечення, чи то психологічної адаптації, чи якихось нових навичок. Тут великий спектр можливостей.

– На яку матеріальну під­тримку можуть розраховувати переможці цього конкурсу?

– На одного учасника передбачено до 10 тис. грн. Плануємо реалізувати 160 таких мінігрантів на загальну суму понад 1 млн 600 тис. грн. Це значні кошти, але дати поштовх для розвитку ідейних та креативних людей — це сьогодні важливіше. Особливо зараз, коли у час війни бюджетна сфера не завжди в полі зору держави та органів місцевого самоврядування. Ми дуже сподіваємося на реалізацію цього проєкту. Зрозуміло, що готових рецептів немає, але є інструмент, щоб підтримати розумних, креативних ініціативних особистостей і самим збагатитися цими ідеями. Сьогодні небайдужі люди, пат­ріоти своєї громади — це ті люди, які візьмуться за розбудову нашої держави.

Людмила ПОЛІЩУК