Ймовірно, давав наказ стріляти по своїй малій батьківщині, Вінницькій області, командир фрегату «Адмі­рал Макаров» Григорій Бреєв. Цей есмінець постійно випускає по Україні крилаті ракети «Калібри». А Г. Бреєв, офіцер українського військового морфлоту, перейшов на бік ворога в Криму ще в 2014-му.

Як ми уже повідомляли, 1 вересня Калинівська громада Вінниччини піддалася атаці з боку ворога. Внаслідок ракетного удару рашистським «Ка­ліб­ром» постраждало 8 людей, одна людина перебувала в реанімації. Пошкоджень зазнали приватні будинки та транспорт, приватне підприємство.

Ось що розповіли журналістам «33-го» жителі Котюжинців, куди був приліт ракети.

– Два «Калібри» летіли на Калинівщину. Одна впала на городі. Щоб ви розуміли, це весь город, із усіма овочами та фруктами знесло. Десь 5 метрів вниз і 10 у ширину, 8 будинків — пошкоджено. Найбільше постраждала новобудова — будинок мешканців, які днями мали туди заселятись. Але Бог милував. Тепер будинок зруйнований і непридатний до життя.

Люди кажуть, що на голови падали люстри, виривало все… Будинки мають пошкодження 60-70 процентів — дахи, перестінки, стелі.

– В одній родині — батько та син на фронті. Перед масштабним наступом рашистів зробили ремонт. Але у хаті облетіло все — вікна, двері, плитка. Ми, як можемо, допомагаємо постраждалим…

Ще пошкоджене приватне підприємство.


У розмовах люди наголошують, що хтось навів. Зрозуміло, що не приватні садиби. Але в рашистів же головне — випустити… А чи будуть це мирні жителі, їхні будинки — їм наплювати.

У Калинівській міській раді повідомили, що триває ліквідація наслідків ракетного обстрілу. Від­повідні служби продовжують провадити слідчі дії за наслідками нічного ракетного обстрілу та документувати факти російського терору.