Ідейники цього методу — ветерани бойових дій у Сирії, Ірані та Іраку. Свого часу на собі випробували таку реабілітацію домашніми тваринами. Осередки їхньої благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Розриваючи ланцюги» успішно працюють у багатьох країнах Європи та Америки.

Так, недалеко від Вінниці, у селі Ксаверівка, іноземці почали організовувати притулок для тварин. Британці їздять у зону бойових дій і вивозять звідти залишених чи постраждалих домашніх улюбленців. У Вінниці у них професійна клініка, де врятованих собак і котів лікують, при потребі оперують і реабілітують. Таким чином тварин готують до контакту з пораненими українськими захисниками.

– Ось Пегас. Його привезли з Херсона. Він грайливий і ласкавий, готовий дружити і бути вірним людині. А Пепсі отримала важкі травми кінцівок і зараз пересувається завдяки візочку замість задніх лап, — розповідає організатор фонду, британець Том.

Як не дивно, але перший, кого сподобала Пепсі — військовий з ампутованою ногою. Вони разом сідають на траві і починають бавитися. У змученого від болю захисника з’являється посмішка і одразу покращується настрій. Військові задоволені. А професійні психологи, які спостерігали за цим дійством, високо оцінили користь такого методу реабілітації.

Підтримав ініціативу і Сергій Кудлаєнко. До нього звернулися організатори БФ «Розриваючи ланцюги — Україна», щоб разом розвивати цей напрямок.

— У Вінниці працює громадська приймальна «Турбота». Туди за допомогою часто звертаються діючі військові, ветерани і їхні родин. Їм надається безкоштовна юридична та при потребі – психоло­гічна допомога. В рамках цього проєкту ми розширяємо свою співпрацю і готові розширити безкоштовні послуги для наших захисників, зокрема і з реабілітації. Уже відбувся перший сеанс, психологи і безпосередньо військові задоволені процесом. Тому ми запрошуємо до співпраці усі медичні заклади Вінниччини. Будемо разом дбати про реабілітацію наших військових, — запрошує Сергій Кудлаєнко.

Прозорий простір «Турбота» знаходиться у Вінниці, Хмельницьке шосе, 10, телефон: +380970482828