На фото: кандидати на посаду ректора.

До цього передував наказ із МОЗу про усунення з посади в.о. однієї із кандидаток виборчих перегонів Вікторії Петрушенко.

Вона у своєму офіційному зверненні пояснила, що це звичайна передвиборча практика, знімати з керівних посад учасників виборчого процесу, щоб не було тиску.

Її опоненти зазначили, що усунення із посади в.о. ректора потрібно було зробити ще з часу оголошення виборчих перегонів.

Так чи інакше, на звернення редакції надати витяг з наказу про причини звільнення Вікторії Петрушенко досі немає відповіді.

Тому й рознеслась по соцмережах така інтрига: то за що насправді звільнено? Бо до цього на всю Україну прогриміли інші факти.

Зокрема,щодо наявності плагіату в роботах ректорки подав у НАЗЯВО науковець Олег Смірнов. Автор скарги стверджує, що проведений аналіз дисертації Петрушенко показав, що вона має текстові збіги без належних посилань з російською книжкою 2005 р. і 10 іншими дисертаціями.

Сама Петрушенко не погоджується: «У середині 2000-х дисертацію не лише перевіряли, а й багато хто в університеті знав, як вона робилась, бачив дослідження. По-друге, питання не «виникли», а їх, грубо кажучи, «зарядили» у відповідь на те, що я знайшла порушення у роботі одного з працівників університету.

Дивним чином до нас перевелась аспірантка, яка не захистилась у Києві. Коли я звернула увагу колег на низку порушень, мені почали погрожувати та радити «збирати валізи». Ця історія дійшла навіть до президента АМНУ. І тоді почали виливати бруд на мене».

Раніше адвокати ректорки звернулися до суду з позовом про те, що перевірка наукових робіт Вікторії Петрушенко НАЗЯВО є протиправною, оскільки на момент їхнього захисту законодавство не передбачало поняття «академічний плагіат»Вінницький суд своїм рішенням наклав заборону на розголошення експертизи на предмет плагіату.

Це викликало великий резонанс вже по усій Україні.

Координаторка антиплагіатної ініціативи «Дисергейт» Світлана Вовк вважає, що дане рішення суду – це «серйозний прецедент створення умов безкарності для злодіїв від науки».

«Якщо НАЗЯВО не знайде правового механізму розблокування цієї ситуації, то всі викриті плагіатори спробують втекти від відповідальності таким чином», – каже вона.

Як відомо, У Вінницькому національному медичному університеті ім. М. І. Пирогова на 12 вересня намічені вибори ректора. Вибори з наявністю альтернативних кандидатів відбуваються вперше в історії закладу після звільнення колишнього керівника (закінчився контакт) академіка-фізіолога Василя Мороза.

Ще вчора Вікторія Петрушенко виступала перед колективом ВНМУ як кандидат та закликала проголосувати за світле майбутнє вузу. До цього часу офіційно на сайті університету інформації про причини звільнення попередньої в.о. немає. Але обов’язки в.о. точно виконує Юрій Шевчук.

А тепер і вибори призупинено. Друкуємо наказ.

Що буде далі?

Тетяна Редько

Від редакції: Вікторія Петрушенко повідомила редакцію, що не дивлячись на всі відчайдушні спроби одного з опонентів вплинути на об’єктивний хід виборів, вони все-рівно відбудуться за участю заявлених кандидатів. Це може відбутися не 12, а 19 вересня.

Нажміть для збільшення зображення.