Ми обіцяли вам, шановні читачі, відслідковувати події, які відбуватимуться у цьому вузі. Тому, що без перебільшення вони стали вже резонансними на всю Україну.

Ми вже повідомляли, що вибори ректора, які мали відбутись 12 вересня, МОЗ відмінило. Видавши за пару днів два накази. Одним – відсторонено Вікторію Петрушенко з посади в.о ректора та призначено декана лікувального факультету виконувати обов’язки ректора.

Іншим – призупинити вибори ректора, які мали відбутись 12 вересня.

Чому? Інтрига зберігалась. І ось МОЗ  офіційно пояснило своє рішення:

МОЗ призупинило вибори ректора Вінницького медуніверситету

Міністерство охорони здоров’я України призупинило конкурс на керівника Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Таке рішення прийняте у зв’язку з оприлюдненням інформації щодо виявлення в однієї з кандидаток плагіату в її наукових працях.

Так, до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) надійшла скарга про виявлені факти академічного плагіату у науковій статті та докторській дисертації одного з кандидатів. Підозрювана у плагіаті особа зі свого боку подала позовну заяву до суду щодо заборони НАЗЯВО проводити перевірку її робіт на наявність плагіату. У результаті розгляду справи Вінницький окружний адміністративний суд задовольнив подану заяву.

Тому, є ризик, що у виборців сформується необ’єктивне ставлення до кандидатів на заміщення посади ректора Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Відповідно, це може негативно вплинути на результати виборів.

Водночас МОЗ зацікавлене у забезпеченні максимальної об’єктивності та неупередженості під час усього виборчого процесу. Адже дотримання академічної доброчесності викладачами університетів, у тому числі недопущення академічного плагіату, є однією з ключових вимог Закону України «Про вищу освіту». Крім того, це формує репутацію як науковця, так і загальний імідж Університету.

Таким чином, Міністерством охорони здоров’я України будуть прийняті відповідні рішення щодо розгляду документів претендентів та проведення конкурсу на заміщення посади ректора ВНМУ ім. М. І. Пирогова вже після прийняття остаточного рішення суду у цій справі та/або висновку НАЗЯВО.

Джерело – https://moz.gov.ua/article/news/moz-prizupinilo-vibori-rektora-vinnickogo-meduniversitetu-