Зловмисник залучив “до бізнесу” батька, який працював черговим на одній зі станцій та його знайомих співробітників кількох локомотивних ДЕПО. Ділки викрадали пальне під час руху локомотивів, їхньої стоянки та на станціях. За один вихід могли злити до 3 тонн дизпалива.

Про це повідомляють у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Чоловік вирішив використати знайомства свого батька, який обіймає посаду чергового на одному з моторвагонних ДЕПО Укрзалізниці. Залучивши працівників станцій, що знаходилися у Вінницькій та Черкаських областей, здебільшого машиністів локомотивів та їх помічників, вони налагодили викрадення дизельного пального. Організатор контролював усі дії своїх «підлеглих» та розподіляв «прибуток» між ними.


"За налагодженою схемою, зливали пальне під час руху локомотивів, їхньої стоянки та на станціях із паливних баків. За один вихід на справу ділки могли викрасти до 3 тонн дизпалива. Викрадене дизпаливо надалі відвозили до місць тимчасового зберігання, підшукували клієнтів, яким потім збували його за готівку - 1 літр за ціною 42 грн. З метою приховування злочинної діяльності вносили до офіційних документів недостовірні дані щодо кількості використаного дизельного пального, а також здійснювали втручання в роботу двигуна, що дозволяло економити розхід палива. За попередніми підрахунками, ділки заробили на викраденні пального понад 1,5 млн грн. Такі дії зловмисників призвели до збитків АТ «Укрзалізниця» на відповідну суму", - йдеться у повідомленні.

Поліцейські викрили п’ятьох активних під час викрадення пального з баків локомотива. Вони встигли злити майже 2 тонни пального. Також на місці виявили ще одну порожню ємність на 1000 літрів.

Під час обшуків за місцем мешкання фігурантів, в локомотивних ДЕПО та автомобілях фігурантів вилучили майже 2000 літрів дизпалива, заготовлені порожні 595 каністр по 30 літрів кожна, маршрутні та бортові журнали, а також іншу документацію, знаряддя для викрадення пального, автомобілі та понад 400 тис. грн.

Вирішується питання про повідомлення організатору та чотирьом активним учасникам угруповання про підозру за ч. 5 ст. 185 (крадіжка, вчинена організованою групою в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7-ми до 12-ти років з конфіскацією майна.