Про це повідомляє Bloomberg.

Видання, посилаючись на трьох турецьких чиновників, зазначає, що Туреччина просить світових лідерів сприяти страхуванню російського експорту продовольства і добрив лондонським банком Lloyd’s і знову підключити Москву до системи SWIFT для міжнародних платежів.

Очікується, що члени G-20 скажуть про важливість зернової  угоди для задоволення попиту в країнах, що розвиваються, особливо в Африці, і закличуть до припинення “військових руйнувань” або інших атак на відповідну інфраструктуру.

Крім того, вони закликатимуть до “негайних і безперешкодних поставок зерна, продуктів харчування та добрив/ресурсів з РФ та України.


За словами турецьких чиновників, Туреччина каже своїм партнерам, що шлях до відновлення угоди - це послаблення деяких санкцій, які, як стверджує Москва, заважають їй імпортувати сільськогосподарське обладнання, таке як трактори або запасні частини до них.

Відзначається, що зусилля Туреччини навряд чи вплинуть на союзників України в США і Європі, а прийняття Ердоганом вимог Росії підкреслює виклики, з якими він стикається в балансуванні після вторгнення Москви в Україну. Туреччина прагне відновити поставки в рамках угоди, підтриманої ООН, з якої Москва вийшла в липні.

Як відомо, Україна веде переговори з Румунією та Болгарією про альтернативний морський маршрут, який би проходив з українських портів через румунські територіальні води. Однак цей маршрут потенційно може покрити лише частину потреб.