Рідному підприємству віддала 33 роки життя. Але заслужений відпочинок — це не для неї! Нині, у свої 70+,  вона продовжує працювати на охолодженні молока. Впевнено керує  автомобілем, володіє дивовижним даром об’єднувати сім’ю. А ще…  Днями у бібліотеці Тяжилова перед багаточисельними колегами, друзями і рідними Тамара Іванівна Філіна презентувала свої вірші і вишивки — її заповітні твори, народжені серцем і душею.

Я молюся за тебе, солдате!
Ми чекаєм тебе біля хати,
І тебе вся чекає сім’я,
Це всі ми — Україна твоя!
Пише неймовірно зворушливі рядки, знаходить важливі слова.
За що ви вбили немовля?
Коли здригнулася земля,
Коли всі люди мирно спали –
Ракети підло ви кидали…

– Моє дівоче прізвище Пацюк. З  Юрком ми дружили, вчились в одному класі у Вила-Ярузькій школі Чернівецького району. Наші дорослі шляхи розійшлися, він став військовим. Але підтримували спілкування, писали, дзвонили, – розповіла Тамара Іванівна. –  Коли почалась невиправдано жорстока агресія рф проти України, я йому волала по телефону: “Юра, що ви творите! Ти полковник ФСБ, як ти можеш йти проти земляків, однокласників, проти Батьківщини, рідних і друзів?” Знаєте, що він мені відповів? “Ти бандерівка!”.  У Вилах я зайшла  до його мами, а вона каже : “18 років Юра не був тут, я навіть його адреси не знаю. Пишу листи синочку і складаю на підвіконня — може, колись прочитає…”.

У поезіях Тамари Філіної, як і у її вишивках, — спостереження і враження, окремі яскраві штрихи, не пропущені її уважним оком, замальовки подій, характеристики цікавих людей і вражаючих подій.

Українка з хлібом по землі іде,
Усім людям миру вона хліб несе.
А на цій тарілці пишний коровай,
Бо є чим пишатись — це наш рідний край!

– Хочемо щиро подякувати Тамарі Іванівні і бібліотекарям Тяжилова за такий гарний святковий захід! – ділились враженнями вінничани. – Під час воєнного стану дуже важливо підбадьорювати, надихати людей. Наша Тамара життєлюбна, закохана в Україну і українську мову. Патріотизм відчувається в усіх її роботах!

Біль сьогодення, роздуми, автобіографічні нотки, мемуари… Мудра людина Тамара Іванівна Філіна має що сказати, що згадати, що передбачити…

Навіщо вірші я пишу?
Просто роман життя гортаю.
Бо відчуваю, що живу,
А в споминах я серце зігріваю…

Збірка віршів Тамари Філіної “Лірика моєї душі”  зараз готується до друку. Авторка підкреслює, що після смерті коханого чоловіка найголовніші для неї — син,  невістка, троє онуків і троє правнуків.

І з ними я іду у майбуття,

Спасибі Богу — це моя сім’я!

Ірина ЗОНОВА