Останні 20 років життя Микола Іванович Пирогов, всесвітньовідомий хірург, провів під Вінницею у мальовничій садибі «Вишня». Нині це Національний музей-садиба Пирогова.

– Пирогов і досі надихає, приваблює, він не загубився серед людей! Як військово-польовий хірург, він рівно 100 років тому провів першу операцію під ефірним наркозом на полі бою під час Кримської війни, – розповів Олександр Турський, керівник музею-садиби. – А у Вишні досвідчений терапевт Пирогов   лікував і безкоштовно відпускав ліки з написом “pro pauper” – “для бідних”. Люди називали його Чудесним лікарем. На вшанування його пам’яті ми проводимо вже другий Пироговський пікнік, де символічно  відтворюємо епоху його життя.  Сьогодні презентуємо новий музейний путівник, виданий за кошти Вінницької міської ради, і нову екскурсію “Воєнно-польова хірургія від Пирогова до сьогодення”.

10 вересня “Вишня” наче знову ожила у ХІХ-му столітті. Гостей другого ретро-пікніка зустрічав сам Микола Іванович Пирогов  (актор Артур Константинов), а пригощала голова ГО “Клуб подільської кухні” Олена Павлова.

На Пироговський пікнік приїхав із Києва відомий телеведучий Костянтин Грубич з родиною.


Мій син знімає сюжет про пікнік, донька пише репортаж, покажемо його у програмі “1+1”. Я мріяв побачитись з Романом Ковальським,  журналістом “33-го каналу” і моїм другом, але дізнався, що він служить у ЗСУ. Молодець, Роман, справжній чоловік! - поділився Костянтин Грубич.

Дня було мало, щоб встигнути на всі заходи Пироговського пікніка!Яблука “від Пирогова”, майстер-класи з першої допомоги пораненим,  екскурсії, дитячі розваги, навчальні і розважальні програми...

Полковник медичної служби Ігор Марцинковський, головний хірург Центрального військово-медичного центру ЗСУ, відзначив доглянутість  музейної території і подарував колективу науковий труд про сучасну роботу військових хірургів під час АТО-ООС. Клавдія Антощук і Олена Стопа, екскурсоводи музею-садиби Пирогова, отримали нагороди за багаторічну працю. А вінничани насолоджувались святом нашого земляка — лікаря Пирогова, великого вченого і гуманіста.

Ірина ЗОНОВА