Релігійна громада храму св. Ап. Іоана Богослова с. Оленівка Вінницько-Тульчинської єпархії української православної церкви (православної церкви україни) отримала установчі документи.

З цією подією парафіян привітав настоятель храму протеієрей о. Ярослав.

23 липня 2023 року пройшли  загальні збори, на яких  жителі села прийняли рішення змінити підлеглість релігійної громади.

14 серпня, на свято Маковея, вперше за останніх 20 років віряни мали можливість молитися рідною українською мовою. Бо ще в 1999 році в Оленівку приїхав вперше о. Ярослав, і релігійна громада почала підпорядковуватись  Українській автокефальній православній церкві. Тоді відродження Української Церкви було важким, чинився значний тиск і спротив московськими попами, які з’їжджались з навколишніх населених пунктів.

Громада проявила стійкість і відстояла свою приналежність, але не надовго – до 2001 року.  З того часу  у стінах Оленівської церкви лунала тільки окупаційна російська мова.

Є ще один прикрий інцидент, який стався після  23 липня 2023 року , коли піп московського патріархату,  усвідомивши свою поразку,  вивіз із церкви Іоана Богослова церковне начиння, ікони та іконостас, залишивши на стінах тільки павутиння.

Саме таким є обличчя  і сутність «руского міра», що можна побачити на світлині. Не зважаючи на  це,  релігійна громада з оптимізмом заново починає облаштовувати приміщення церкви.

Цими днями ще одна релігійна організація Могилів-Подільського району змінила підлеглість у підпорядкуванні московському патріархату. Громада храму АП. Іоана Богослова с. Немирче Вінницько-Тульчинської єпархії увійшла до складу ПЦУ.  Службу з нагоди отримання установчих документів звершили майбутній настоятель храму о. Юрій та благочинний Могилів-Подільського району Іван Минів.

Збори, на яких релігійна громада села ухвалила рішення про зміну підлеглості, пройшли 15 травня цього року, а вже в липні, на день пам”яті преподобного Антонія Печерського, у храмі пройшло перше богослужіння українською мовою.

Прихожани молилися за Україну, за наших захисників та вшанували пам”ять загиблих воїнів.

Вітаємо парафіян із цією визначною подією.

Тетяна Мартинюк