Просимо зупинити антидержавницькі дії представників міськради

Офіс Президента України
вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220
Національне антикорупційне
бюро України
Василя Сурикова, 3, Київ, 03035,
Офіс Генерального прокурора
вул. Різницька, 13/15,
місто Київ, 01011
Голові Національної поліції
України Вигівському І.М.
вул. Академіка Богомольця, 10,
м. Київ, 01601,
Державне бюро розслідувань
вул. Симона Петлюри,
буд. 15, м. Київ, 01032

Звернення

Просимо зупинити зухвалі антидержавницькі протиправні дії, що вчиняють представники Вінницької міської влади разом із наближеними підприємцями, здійснюючи рейдерське захоплення землі перед павільйоном Центрального ринку та незаконне будівництво торгового центру.

До цієї рейдерської атаки родина сьогоднішнього Вінницького міського голови Сергія Анатолійовича Моргунова готувалася понад 20 років.

На початку 2000-х, коли прибирали стихійні ятки з вулиці Коцюбинського, Сергій Анато­лійович Моргунов був депутатом Вінницької міської ради, а згодом – секретарем ради. Користуючись перебуванням при владі, оформив на ТОВ «Вітеком», яким володіла його дружина, оренду двох ділянок перед фасадом Центрального ринку по 0,21 і 0,23 га. «Вітеком» зробив на цих ділянках платну парковку, залишивши лише прохід до павільйону Центрального ринку.

Поступово Сергій Анатолійович Моргунов став мером міста, а на парковках збудували по маленькій будочці для охорони і оформили на них номери, як на об’єкти нерухомості — Коцюбинського, 13А і Коцюбинського, 13Б. Далі — місто продало орендарю (за символічну ціну) ці об’єкти нерухомості разом із всією територією парковки наче «територією для обслуговування об’єктів нерухомості». Це нормально, що місто віддає пів гектара муніципальної землі для обслуговування споруди приблизно в п’ять квадратних метрів?

Після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, коли вся країна сконцентрувалася на боротьбі за наше фізичне і духовне існування, вінницька міська влада вирішила завершити аферу, сподіваючись, напевне, що у воюючій країні всім буде не до них. Ще до гарячої фази війни ТОВ «Вітеком» продав дві вищезгадані ділянки підприємству «АВМ Агроінвест». Міська влада тим часом незаконно, без дозволу Міністерства культури України, вивела територію площі з реєстру історичних пам’яток, підготувала і затвердила містобудівні умови. А також міськрада забрала з оренди ПСК «Госпрозрахункове об’єд­нання ринків міста Вінниці» прохід між ділянками, що дозволяв людям потрапити до па­вільйону від зупинки громадського транспорту, і протизаконно — в обхід аукціону і, не запропонувавши попередньому орендарю, передала його в сервітут підприємству «АВМ Агроінвест». І під час повномасштабного вторгнення, коли потрібні дрони, бронежилети, автомобілі на фронт, міська влада розпочинає «реконструкцію» вулиці Коцюбинського та переносить зупинку на 800 метрів, щоб ніхто і ніщо не заважало будівництву.

Новий власник найняв підрядника — підставну фірму зі статутним капіталом в 100 000 гривень для будівництва торгового центру ціною 12-15 млн доларів і спробував наскоком, як це завжди відбувається при рейдерських захопленнях, швидко запустити будівництво.

Але на захист інтересів громади стали ми, підприємці Центрального ринку, та мешканці Вінниці. Проти знищення історичної спадщини міста і ліквідації робочих місць виступили також адміністрація Центрального ринку та Об’єд­нання ринків міста Вінниці. Ми вже півтора року тримаємо героїчну оборону площі перед Центральним ринком від рейдерів з бізнесу та влади.


Станом на сьогодні є рішення Вінницького окружного адмі­ністративного суду від 29 серпня 2023 року, Справа №120/8808/22: «Визнати протиправними та скасувати Містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки від 14.07.2021 №69, що затверджені наказом Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради 14.07.2021 №109».

Також є рішення Господарського суду Вінницької області від 11 травня 2023 року Справа №902/408/23 та від 30 травня 2023 року Справа №902/407/23 про розірвання договорів купівлі-продажу земельних ділянок між ТОВ «Вітеком» і ТОВ «АВМ Агроінвест».

Таким чином, сьогоднішній власник не може проводити будівельні роботи, оскільки йому не належать вищевказані земельні ділянки та скасовані містобудівні умови. Проте спроби розпочати будівництво регулярно продовжуються, територія огороджена парканом, техніка намагається потрапити на будівельний майданчик.

Просимо вас:

1. Провести належне розслідування спроби рейдерського захоплення і повернути земельні ділянки на площі перед павільйоном Центрального ринку у власність Вінницької міської територіальної громади.

2. Покарати ініціаторів та всіх причетних до спроби рейдерського захоплення землі в історичному центрі міста Вінниці, згідно з нормами чинного законодавства.

3. Припинити фейкову «реконструкцію» вулиці Коцюбинського і повернути зупинку громадського транспорту на її попереднє місце.

З повагою 1 500 підприємців та працівників
Центрального ринку міста Вінниці, підписи