– Мій чоловік Василь 1953 р. н., проживає в смт. Браїлів Жмеринського району. 23 жовтня 2020 року захворів, стався інсульт, відняло праву руку і праву ногу, не розмовляє, – розповіла дружина пані Зоя. – Виїзна комісія МСЕК дала заключення: інвалід 1 групи, хворий постійно лежачий. Пенсійний фонд у січні 2021-го оформив інвалідність і нарахував пенсію.

Коли було перерахування пенсій, йому перерахунку не зробили.

Після мого звернення до Пенсійного фонду мені пояснили, що він числиться працюючим, і відмовили у перерахунку. Як же так? У трудовій книжці запису про прийняття на роботу немає, стажу і зарплати немає, податки не сплачуються. Який же він працюючий?

Мені пояснили, що мій чоловік може звернутись до суду. Але він не ходить, постійно лежить, не розмовляє — куди ж йому звертатись?

– Згідно матеріалів пенсійної справи пан Василь отримує пенсію за віком. А доплата за понаднормативний стаж відсутня, оскільки загальний стаж менше 35 років, – пояснили у ГУ ПФУ у Вінницькій області. Певний час заявник працював за цивільно правовим договором, який часто називають договором цивільно-правового характеру  договором ЦПХ.

Для визначення і встановлення в пенсійній справі відмітки «непрацюючого», необхідно надати копію договору ЦПХ, або уточнюючу довідку з підприємства про період роботи. Щоб допомогти пану Василю, спеціалістами Фонду з даного питання зроблено запит на підприємство, де працював заявник.

Ірина ЗОНОВА