Після чого до редакції звернулись громадські активісти, які допомагали, за допомогою небайдужих жителів, розкривати цю злочинну схему. Вони переконують, що мова йде про одне угруповання, яке мало «кінці» у Вінниці та Хмільнику. Але вони стверджують, що, розкриваючи злочин, правоохоронці поки що засвітили лише «цапів-відбувайлів» цього орга­нізованого злочинного угруповання. Ось читаємо:

Судитимуть секретарку військово-лікарської комісії з Вінниччини

30 серпня 2023 року відбулись обшуки у Хмільницькому територіальному центрі комплектування. Там знайшли в окремих конвертах з прізвищами іноземну валюту та десятки тисяч гривень.

Одна з працівниць ВЛК одразу визнала свою вину. Жінка зізналася, що вона брала кошти за підтвердження певного діагнозу, в результаті чого клієнта було визнано обмежено придатним до військової служби. Їй загрожує до 4 років ув’язнення.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Але ж очевидно, що одна секретарка чи навіть співробітниця такі фальшування, а йдеться ж про сотні, а може, й тисячі осіб, робити не могла. І очевидно, що якщо вже спіймана на гарячому учасниця чи учасник візьмуть всю вину на себе, не здадуть інших, то і їм світить менший термін.


На думку громадських активістів, тут не лише орга­ніза­торам вдається уникнути пі­дозр, але й відомому волонтеру. Та ще і громадському активісту, який активно світиться із гуманітаркою в соцмережах та розгорнув активну рекламну кампанію — як він допомагає ЗСУ. Напевно, до виборів готується. Але, як стверджують громадські активісти, серед них і ГО «Ми вінничани», саме цей волонтер Володимир був посередником між замовниками, тобто тими, хто хотів зробити за суму від 3000 до 12000 у.о. липову інва­лідність, щоб не йти служити. І тими, хто це фальшував. І, скоріше за все, носив ті конверти, які знайшли у секретарки та у Хмільницькій ВЛК. Чи передавав. Але він, як кажуть, «вмив руки», мовляв, нічого не передавав, нікому нічого не пропонував.

– Однозначно, що на конвертах можуть бути відбитки пальців цього волонтера. Та і керівників, з якими він «перетирав» вартість і т.п., поки що не викрили…

Невже ці справи знову викриваються «для галочки»? Щоб прозвітувати президенту, – запитують наші читачі.

Чи докопається ДБР до організаторів і ось таких волонтерів, які возять начебто допомогу у військові частини. Як правило, не свою. А тим часом заподіюють шкоду тим самим ЗСУ набагато більшу, аніж допомогу. Та ще й наживаються на ось такому злочинному фальшуванні ухилянтів.

Просимо правоохоронців перевірити надану інформацію. Всі факти, які ми, згідно з чинним законодавством, не оприлюднили, готові надати на офі­ційне звернення контролюючих служб.

Нагадуємо, що в минулих номерах ми писали про виявлене організоване злочинне угруповання у м. Вінниці, до якого входило 10 лікарів та членів ВЛК, які за суму від 3000 до 10000 у.о. робили липовими інвалідами ухилянтів.

А потім ті виїздили за кордон. Щоб ви розуміли, лише перші перевірки виявили таких більше 200 чоловік.

Днями президент В. Зеленський зробив заяву, що посадовці, які це допустили, будуть відповідати.

Президент Володимир Зеленський заявив, що за допомогою хабарів і сумнівних рішень ВЛК тисячі осіб виїхали за кордон і що хабарників будуть притягувати до відповідальності.

Лише один приклад: наприклад, в Австрії зареєстровано 14000 чоловіків призовного віку як біженців від війни, які прибули туди вже після її початку. Порахуйте тепер інші, привабливіші для ухилянтів країни. Напевно, мільйон набереться…

Ось так ми позбулись великої армії потенційних воїнів, і цьому допомагали, як не дивно, деякі волонтери. Про одного із них ми розповіли. Дякуємо всім волонтерам, хто чесно і сумлінно допомагає ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам. Але, напевно, така чесна спільнота готова робити все, щоб позбутися в своїх рядах ось таких пристосуванців.

Соломія Мальва